Hilang Selera makan dan deria bau adalah simptom terbaru untuk gejala COVID-19 untuk pesakit yang tidak mempunyai simptom demam ataun batuk , hal ini telah di sahkan sendiri oleh Persatuan Ortorinolaringologi British.

Pakar-pakar berkata bahawa ia tanda-tanda baharu yang mungkin dipamerkan pesakit asimtomatik (orang yang tidak mempunyai demam atau batuk).

Awas, Pakar Mendapati Hilang Selera Makan & Deria Bau, Tanda Lain Covid-19!

Hari pertama – Pesakit mengalami demam dan keletihan, sakit otot dan batuk kering. Sebahagian kecil mereka turut mengalami cirit-birit atau mual satu hingga dua hari.

IKLAN

Hari kelima – Pesakit yang lebih berusia atau mempunyai masalah kesihatan berkemungkinan akan mengalami kesukaran untuk bernafas (dyspnea). Gejala ini akan berlaku selepas dua hingga 14 hari selepas mengalami simptom demam, batuk dan sesak nafas.

Hari ketujuh – Pada masa ini pesakit yang menunjukkan tanda-tanda keletihan akibat dyspnea perlu dimasukkan ke hospital dan mendapatkan perhatian perubatan sekiranya keadaannya berterusan sehingga menyebabkan bibir atau wajah mereka kebiruan.

IKLAN

Hari kelapan – Pesakit yang mengalami kes-kes yang teruk akan menunjukkan tanda-tanda sindrom kesukaran pernafasan akut (ARDS) pada masa ini, di mana paru-paru tidak dapat memberikan oksigen yang mencukupi kepada organ penting badan.

Hari kesepuluh – Pesakit akan mengalami masalah pernafasan yang lebih teruk dan perlu dimasukkan ke unit penjagaan rapi.

IKLAN

Hari kedua belas – Pada tahap ini demam akan mula berkurangan, bagaimanapun pesakit akan mengalami batuk yang lebih lama.

*Analisis yang dilakukan Public Health England berdasarkan kes yang berlaku di Hospital Jinyintan dan Hospital Pulmonari Wuhan selepas 29 Disember dan 31 Januari.

Sumber: Sinar Harian

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI