Lailatul qadar adalah malam yang lebih mulia daripada seribu bulan kerana ia sangat istimewa dan amat dinanti-nantikan pada bulan Ramadan.

Sesiapa yang beriman, pasti inginkan dirinya mendapat keberkatan daripada malam lailaltul qadar yang pernah menyaksikan turunnya al-Quran sebagai pedoman.

Bagaimana Cara Nak Cari Malam Lailatul Qadar? 10 Malam Terakhir Ada Petandanya!

Pahala meningkat berlipat kali ganda

Sesiapa yang beribadah pada malam itu pahalanya akan dilipat gandakan lebih dari biasa atau pun secara halusnya, ibarat beribadah lebih dari seribu bulan atau lebih dari 83 tahun.

IKLAN

Pada malam lailatul qadar, para malaikat yang membawa rahmat turun ke bumi termasuk malaikat Jibril sekali gus menunjukkan malam tersebut benar-benar penuh keajaiban.

Doa akan diangkat ke langit dan sesiapa yang ikhlas beribadah tidak akan tergolong dalam golongan orang yang rugi meski pun ia merupakan rahsia Allah S.W.T.

IKLAN

Bagaimana Cara Nak Cari Malam Lailatul Qadar? 10 Malam Terakhir Ada Petandanya!

IKLAN

Tanda-tanda malam lailatul qadar

Rasulullah S.A.W pernah bersabda tentang tanda-tanda datangnya malam lailatul qadar dan apabila merasai empat perkara di bawah, mungkin kita telah menemuinya :

Bagaimana Cara Nak Cari Malam Lailatul Qadar? 10 Malam Terakhir Ada Petandanya!

  1. Pada hari dimana malam lailatul qadr akan datang, matahari bersinar tidak terlalu panas  atau cahayanya meredup sehingga cuaca pada hari itu sangat sejuk sebagaimana yang disebutkan dalam hadits Rasulullah SAW
  2. Malam tersebut biasanya akan terbawa kedalam mimpi seseorang yang mengidamkan lailatul qadr. Dalam mimpinya tersebut seseorang biasanya akan merasakan malam yang berbeda dengan malam-malam yang lain
  3. Pada malam harinya tanda yang lain adalah langit malam akan nampak bersih, dan tidak nampak awan bahkan sedikit pun, suasana malam sangat tenang dan sunyi, tidak dingin dan tidak juga panas. Hal ini berdasarkan hadits yang diriwayatkan oleh Imam Ahmad bahwa sesungguhnya Rasulullah SAW bersabda “Malam Lailatul Qadar itu langit bersih, udara tidak dingin atau panas, langit tidak berawan, tidak ada hujan, bintang tidak nampak dan pada siang harinya matahari bersinar tidak begitu panas.”
  4. Merasakan nikmat yang lebih saat beribadah dibandingkan dengan malam lainnya. Pada malam lailatul qadar, para malaikat turun ke bumi dan mereka memberikan rahmat serta membuat umat islam yang beribadah merasa lebih tentram dan damai.
  5. Bulan akan muncul dimalam ini dan nampak separuh.
  6. Pada malam ini angin akan berhembus dengan lembut dan membawa kesejukan bagi umat manusia
  7. Tidak turun hujan pada malam lailatul qadar meskipun sedang dalam musim penghujan
  8. Malam nampak sangat terang meskipun bulan hanya nampak separuh hal ini dikarenakan pada malam lailatul qadar langit tidak tertutupi awan sedikitpun

Sumber : Dalam Islam

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI