Mesti anda ada pengalaman tercekik tulang bila tengah syok makan. Bila dah kena, hilang terus selera. Bahkan apabila berlakunya tercekik tulang ini, nak telan air pun masih terasa tulangnya di tekak.

Kebiasaannya jika tercekik tulang, kita akan menggunakan kaedah nasi kepal, minum air ataupun menggunakan jari untuk mengorek tulang yang tersekat itu. Namun adakah cara yang kita lakukan ini betul dan selamat?

Sebenarnya masih ramai yang tidak tahu cara yang betul untuk mengeluarkan tulang ikan yang tersekat ini. Paling penting, jangan biarkan sakit tercekik tulang ini berpanjangan kerana ia boleh menyebabkan komplikasi sehingga berlakunya pembengkakan pada saluran pernafasan.

Dr Mohd Shaiful Nizam berkongsi di laman Twitternya langkah-langkah yang boleh anda lakukan apabila tercekik tulang. Sekiranya segala petua telah anda gunakan tapi masih tidak berjaya, segeralah berjumpa dengan doktor untuk mengelakkan sebarang komplikasi yang lebih teruk.

BACA: Untung Kalau Suka Makan Ikan Sardin. Bukan Je Kulit Flawless, Otot Pun Boleh ‘Solid’!

Ini yang perlu anda buat

IKLAN

1. BENDA NORMAL, JADI JANGAN PANIK

2. GEJALA YANG ANDA BAKAL RASAI

3. RAWATAN BIASA & RAWATAN PAKAR

4.  PETUA YANG SELALU DIAMALKAN

IKLAN

5. KOMPLIKASI YANG DIALAMI

6. BANYAKKAN BERDOA

BACA: Bahaya Urut Leher Selepas Gunting Rambut, Tulang Tengkuk Boleh Cedera Teruk!

Boleh menyebabkan kematian

IKLAN

Seorang doktor pakar bedah dari China, Doktor Xu Siwei pernah melakukan pembedahan terhadap lima orang pesakit yang mengalami masalah tercekik tulang ikan pada kerongkong.

Antara lima pesakit ini, Doktor Xu Siwei hanya berjaya menyelamatkan empat nyawa dan seorang lagi telah meninggal dunia kerana duri tulang yang terlalu dalam.

Nampak sahaja ia perkara yang remeh kerana tulang ikan boleh sembuh dengan pantas, namun ketahuilah bahawa tulang ikan yang tersangkut pada kerongkong boleh menyebabkan kematian.

Sumber: Dr Mohd Shaiful Nizam, Halamanummi