Barli atau nama saintifiknya Hordeum Vulgarie kaya dengan khasiat fiber, vitamin dan mineral penting (Vitamin B3), thiamine (Vitamin B1), selenium, iron, magnesium, zinc, phosphorus, copper dan niacin dan sedikit lemak.

Bijirin ini tidak mengandungi kolesterol seperti bijirin yang lain. Malah, barli juga merupakan sumber terbaik serat pemakanan, protein dan karbohidrat kompleks serta vitamin dan galian.

Ia bukan sahaja sedap untuk dimakan malah mengenyangkan. Varli sangat sesuai dalam membantu menghilangkan berat badan kerana ia boleh bertindak sebagai menahan selera makan.

Selain digunakan untuk kecantikan, makanan menyihatkan ini juga dapat membantu membuang toksin dari dalam tubuh.

Artikel berkaitan: “Sesenduk Nasi Baru 150 Kalori” – Ini Rahsia Tentang Nasi Anda Perlu Tahu Sebelum Nak Mulakan Diet

IKLAN

Artikel berkaitan: Diet Untuk Bakal Pengantin Lelaki, Lepas Ini Badan Tegap & Sexy lah!

Barli Bagus Untuk Orang Diet, Ini Manfaat Barli Yang Lain

Ini antara beberapa sebab mengapa barli dianggap sebagai makanan yang bagus untuk kesihatan:

1. Tahap beta-glucan yang tinggi dalam variety barli ini dikatakan bertanggungjawab dalam meningkatkan tahap glukosa dan lemak dalam darah di kalangan pesakit diabetes tahap 2.

IKLAN

2. Tokotrienol dan tokoferol (tokol) merupakan minyak yang bertindak sebagai antioksida semula jadi dan mengandungi tokol yang tinggi. Antioksida membantu meneutralkan radikal bebas dan boleh mengurangkan risiko penyakit barah dan jantung.

3. Biji barli juga digunakan sebagai ramuan tampal untuk luka dan luka akibat terbakar.

IKLAN

4. Barli juga mampu mengurangkan tekanan darah. Dikatakan dengan memakan barli boleh merendahkan kolesterol LDL atau kolesterol jahat. Ia juga mampu mengurangkan risiko penyakit jantung.

5. Selain itu, barli juga dikatakan kaya dengan selenium. Selenium mampu mengekalkan keanjalan kulit dan memperbaiki fungsi tubuh.

6. Anda yang mengalami masalah rambut sebaiknya mengamalkan pengambilan barli. Ini kerana barli mengandungi sejumlah garam galian, vitamin dan antioksidan yang diperlukan untuk penghasilan rambut yang sihat.

Subscribe dan tonton video tentang gaya hidup lelaki di Youtube MASKULIN

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI