Barli atau nama saintifiknya Hordeum Vulgarie kaya dengan khasiat fiber, vitamin dan mineral penting (Vitamin B3), thiamine (Vitamin B1), selenium, iron, magnesium, zinc, phosphorus, copper dan niacin) dan sedikit lemak.

IKLAN

Bijirin ini tidak mengandungi kolesterol seperti bijirin yang lain. Malah, barli juga merupakan sumber terbaik serat pemakanan, protein dan karbohidrat kompleks serta vitamin dan galian.

IKLAN

Ia bukan sahaja sedap untuk dimakan malah mengenyangkan. Ia sangat sesuai membantu menghilangkan berat badan kerana ia boleh bertindak sebagai menahan selera makan.

Ia juga digunakan untuk kecantikan kerana ia dapat membantu membuang toksin dari dalam tubuh.

Ini dia beberapa sebab mengapa barli bagus untuk kesihatan anda;

  1. Tahap beta-glucan yang tinggi dalam variety barli ini dikatakan bertanggungjawab dalam meningkatkan tahap glukosa dan lemak dalam darah di kalangan pesakit diabetes tahap 2.
  2. Tokotrienol dan tokoferol (tokol) merupakan minyak yang bertindak sebagai antioksida semula jadi. Antioksida membantu meneutralkan radikal bebas dan boleh mengurangkan risiko penyakit barah dan jantung. Barli mengandungi tokol yang tinggi.
  3. Biji barli juga digunakan sebagai ramuan tampal untuk luka dan luka akibat terbakar.
  4. Barli juga mampu mengurangkan tekanan darah. Dikatakan dengan memakan barli mampu merendahkan kolesterol LDL atau kolesterol jahat. Ini mampu mengurangkan risiko penyakit jantung.
  5. Barli juga dikatakan kaya dengan selenium. Selenium mampu mengekalkan keanjalan kulit dan memperbaiki fungsi tubuh.
  6. Anda yang mengalami masalah rambut dikatakan baik mengambil barli. Ini kerana barli mengandungi sejumlah garam galian, vitamin dan antioksidan yang diperlukan untuk penghasilan rambut sihat.