Suatu ketika dahulu nama Arjen Robben cukup digeruni oleh pemain pertahanan lawan. Selain mempunyai sepakan kaki kiri yang cukup berbisa, Arjen Robben juga dikenali sebagai salah seorang pemain yang sangat pantas.

Kepantasan serta skil menggelecek menyaksikan dia berjaya menjaringkan 120 gol dengan mengguakan kaki kiri menjadikan dia sebagai salah seorang legenda bola sepak yang muncul dari bumi Belanda.

Selepas mengumumkan persaraannya daripada karier bola sepak profesional, Arjen Robben berjinak-jinak pula dalam aktiviti larian jarak jauh seperti maraton. Terbaru, dia telah berjaya melengkapkan dan menghabiskan larian Marathon Rotherdam pada semalam.

Bekas Bintang Bayern Munich, Arjen Robben Tamatkan Maraton Dengan Masa Bawah 3 Jam!

Lebih mengagumkan bekas pemain Chelsea dan Bayern Munich ini juga berjaya melakukan catatan larian yang cukup luar biasa.

Pada larian maraton tersebut, Arjen Robben berjaya melakukan catatan di bawah tiga jam. Ia satu angka yang sangat menakjubkan bagi pelari maraton.

IKLAN

Mencatatkan masa 2 jam 58.33 minit, Arjen Robben turut berkongsi bagaimana latihan jitu yang dilakukan olehnya membuatkan catatan tersebut menjadi realiti.

“Saya benar-benar letih, tetapi saya berjaya melakukannya,” kata Robben kepada penyiar NOS selepas menamatkan perlumbaan sejauh 42.195 kilometer.

“Bagi pelari pecut seperti saya, jarak sebegitu memang cukup jauh. Tetapi saya seorang yang suka dengan sukan dan sahut cabaran.”

IKLAN

Bekas Bintang Bayern Munich, Arjen Robben Tamatkan Maraton Dengan Masa Bawah 3 Jam!

Perlumbaan tersebut dimenangi oleh pelari bernama Bashir Abdi dari Belgium dengan masa 2:03:47 jam.

Arjen Robben telah pun mencuba untuk melengkapkan maraton yang sama di bawah tiga jam tahun lepas, tetapi tidak berjaya selepas selepas mencatatkan masa 3 jam 13:40 minit.

IKLAN

“Saya bukan lagi atlet terbaik, tetapi saya boleh katakan – saya fikir ia sesuatu yang luar boasa jika mampu berlari maraton dalam masa kurang dari tiga jam,” jelas Arjen Robben.

“Itu sangat hampir untuk memenangi gelaran bola sepak utama. Hebat, saya boleh berbangga dengannya.”

Robben menamatkan kerjaya bola sepak profesionalnya di kelab remajanya FC Groningen pada 2021. Dia bermain Bayern dari 2009 hingga 2019, antara lain meraih satu kejuaraan Liga Juara-Juara dan lapan gelaran Bundesliga bersama Bayern Munich.

Anda boleh dapatkan kasut larian yang berkualiti dari adidas di sini https://invol.co/cli20yb.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI