Family photo created by master1305 - www.freepik.com

Api lawan dengan api, sampai bila pun kepanasan itu tidak akan padam.

Disebabkan itulah dalam hubunga anda sebagai lelaki perlu memainkan peranan yang sangat penting untuk tidak memburukkan lagi keadaan. Diam itu tidak bermakna anda lemah. Juga tidak bermakna anda sudah tidak ambil berat dan sayang.

Wanita juga perlu tahu bahawa ada lelaki lebih suka ambil pendekatan berdiam seketika apabila ada konflik atau bergaduh dengan pasangan. Bukan bermaksud lelaki itu membenci, sudah tawar hati atau tidak mahu memujuk pasangannya.

Walaupun lelaki itu sedar kesalahan mungkin bermula daripada pihaknya, lelaki takkan segera mendekati wanita yang sedang marah.

IKLAN

Tapi pakah sebab ramai lelaki ambil pendekatan kepada mendiamkan diri terlebih dahulu?

Jadi, ini adalah 5 sebab biasa kenapa lelaki memilih untuk diamkan diri pada waktu genting begitu:

BIARKAN PASANGAN LEPASKAN AMARAH 

Wanita hadir dengan emosi yang cukup kuat. Apabila wanita sedang marah, mereka akan meluahkan segala-galanya. Lelaki yang baik takkan memotong cakap wanita kerana faham akan situasi tersebut. Jika lelaki mencelah, dia ibarat tidak menghormati wanita.

IKLAN

KESAL DENGAN KESALAHAN

Lelaki mudah mengakui kesalahan mereka. Caranya apabila ditegur, dia akan berdiam dan bermuhasabah diri. Bagi lelaki, no point untuk menegakkan benang yang basah. Jika salah, dalam kepala lelaki adalah bagaimana cara untuk memperbetulkan semula situasi tersebut.

Berdiam Diri Ketika Konflik Bukan Sebab Mengalah, Bukan Juga Sebab Tak Ambil Berat!
Background photo created by freepik – www.freepik.com

HORMATI PASANGAN

Walaupun sedang dibenci, kasih sayang dan penghormatan lelaki terhadap wanita biasanya tidak berubah. Lebih-lebih lagi jika wanita itu adalah insan yang dicintainya. Kadang-kala, kesalahan berlaku kerana ‘lelaki memang semua sama sahaja’ tetapi untuk jatuh cinta kepada orang lain, itu sukar untuk berlaku kecuali lelaki itu sememangnya ada niat.

IKLAN

INGIN REDAKAN KEADAAN 

Lelaki tidak mahu bertindak terburu-buru untuk meredakan kemarahan wanita. Kerana sewaktu wanita sedang marah, pasti semua penjelasan dari lelaki tidak mahu didengari. Jadi lelaki akan membiarkan wanita terlebih dahulu, sudah berhenti menangis, barulah lelaki akan bercerita dan mengakui kesalahannya.

MAHU MEMUJUK 

Hormon wanita yang sedang marah adalah tidak stabil dan cara untuk menenangkan wanita adalah dengan memeluknya. Dengan pelukan, wanita kembali tenang dan boleh merasai lelaki itu benar-benar cintakannya atau tidak ikhlas dalam perhubungan.

Semoga bermanfaat!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI