Image by jcomp on Freepik

Demi cinta dan kasih sayang sanggup diberikan segalanya. Namakan apa sahaja kemahuannya pasti akan dituruti. Hingga ada yang sanggup hidup hutang keliling pinggang demi memuaskan kemahuan pasangan.

Cuba fikir dan tanya diri sendiri adakah kita sedang dipergunakan pasangan atau anda sendiri menggunakan pasangan. Bagi pasangan yang sudah berkahsin kita faham tugas sebagai seorang lelaki untuk memberikan nafkah yang mencukupi.

Tapi dalam masa yang sama jangan pula ia melebihi batas. Takkan anda mahu hidup dalam hutang tidak tertanggung demi memenuhi permintaan yang tidak kena dengan pendapatan sendiri.

Tahukah anda sebenarnya ramai lelaki mahupun wanita yang tidak sedar mereka sedang dipergunakan oleh pasangan. MASKULIN tertarik dengan perkongsian Dr Azizul Azli Ahmad, seorang penulis buku kewangan cukup berpengaruh tentang isu ‘toxic financialship’.

APA ITU TOXIC FINALCIALSHIP?

Berhabis Duit Demi Pasangan, Hati-Hati Anda Mungkin Terjebak Hubungan ‘Toxic Financialship’!
Image by Freepik

Toxic financialship merupakan fenomena di mana ia berlaku di kalangan mereka yang sedang hangat atau angau bercinta dan sanggup melakukan apa sahaja untuk pasangannya dari segi kewangan.

Mereka yang dalam hubungan ini sanggup melakukan apa sahaja dari segi kewangan untuk memuaskan hati pasangannya walaupun ia memudaratkan. Berikut beberapa petanda bagaimana nak kenali sama ada seseorang itu dalam toxic financialship.

IKLAN

SELALU BERHUTANG ATAU BAYARKAN HUTANG 

Dalam sebulan memang tak sah kalau si dia tak meminjam wang anda. Ayat seperti ‘nanti I ganti la’ itu satu perkara normal yang muncul setiap bulan. Lebih parah lagi duit yang dia berhutang itu digunakan untuk berjoli sakan dan tidak pernah diganti pun.

Bila ditanya akan dijawab dengan pelbagai alasan malah mencipta simpati. Dan lebih teruk lagi bila hutangnya dengan orang lain juga disuruh anda tolong langsaikan.

BOROS & BERBELANJA GUNA DUIT ANDA

Tanyalah mana-mana lelaki ketika berada di alam percintaan memang sukar untuk menolak permintaan buah hati. Kadang-kadang terpaksa ikat perut demi membahagiakan pemintaannya. Namun tahukah anda bila sudah tahap terpaksa berlapar itu bermakna anda sedang dipergunakan.

Bukan itu sahaja anda sahaja yang terpaksa mengikat perut tapi gaya kehidupan si dia macam orang senang pula dan selalu boros berbelanja wang anda. Jadi tidak salah untuk anda menolak permintaannya jika ia melebihi kemampuan anda.

IKLAN
Berhabis Duit Demi Pasangan, Hati-Hati Anda Mungkin Terjebak Hubungan ‘Toxic Financialship’!
Image by pressfoto on Freepik

DIPERGUNAKAN BERTERUSAN

Toxic financialship juga tidak semestinya bermakna anda berbelanja besar untuk si dia. Ia juga boleh melibatkan perbelanjaan kecil tapi dalam kuantiti yang banyak dan tidak bertanggungjawab. Sebagai contoh setiap hari anda terpaksa gunakan wang sendiri untuk beli tambah nilai telefon, belikan makanan, isi minyak, belikan buku dan bermacam lagi perbelanjaan yang dikira kecil.

Kesemua permintaannya itu tidak pula pernah dibayar semula. Jika sekali dua itu tidak mengapa tapi kalau itu sudah jadi satu rutin normal itu bermakna anda berada dalam masalag.

Menarik: Lupa Password Log In FB? Ini Cara Paling Mudah Untuk Dapatkannya Semula

TANGGUNG SEPERTI SUAMI

Seperti MASKULIN katakan tadi jika seorang suami itu memanglah wajib untuk dia menunaikan tanggungjawab memberi nafkah. Jadi sebab itu jika belum berkahwin jangan anda amalkan belikan semua barang keperluan untuk pasangan sebagai tanda kasih sayang.

IKLAN

Sudah ramai lelaki yang terkena dengan ‘jaga jodoh orang’ sebenarnya. Di mana kekasih yang ditatang bagai minyak yang penuh itu akhirnya kahwin dengan orang lain.

Ingat, sayang itu bukan kebendaan yang diberikaan segala tetapi biarlah berpada-pada. Paling penting anda harus ada kesedaran dan tanya diri sendiri sama ada anda dipergunakan atau tidak.

JANGAN PULA KEDEKUT

Berwaspada dalam berbelanja kepada kekasih hati bukanlah bermaksud anda perlu menjadi kedekut seperti Haji Bakhil pula. Tidak salah berbelanja kepada seseorang yang anda ingin jadikan isteri di masa akan datang. Cuma janganlah pula anda dijadikan mangsa ‘scam cinta’ hingga sanggup habis ribuan ringgit demi memuaskan hatinya.

Buat pembaca MASKULIN yang masih bujang atau sudah berkahwin sekalipun semoga perkongsian ini memberikan kesedaran dan manfaat untuk anda. Bahagiakanlah si dia dengan sepenuh hati namun janganlah sampai hati anda pula sengsara.

Jangan lupa subscribe YouTube MASKULIN untuk seleksi video menarik seperti di bawah!

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI