Wifi signal photo created by freepik - www.freepik.com

Mungkin selama ini anda hanya tahu ‘ON’ dan ‘OFF’ sahaja aircond serta tetapkan kipas paling kuat dengan suhu paling rendah semata-mata ingin menyejukkan ruang bilik. Hanya ambil remote atau alat kawalan jauh dan tekan saja.

Namun ramai sebenarnya yang tidak tahu, remote aircond juga boleh menjimatkan elektrik. Kenapa MASKULIN berkata begitu? Kerana dengan menggunakan dan memilih tetapan atau setting yang baik boleh memberikan penggunaan tenaga yang lebih efisien sekali gus menjimatkan elektrik.

Tidak dinafikan cuaca di Malaysia sangat panas. Walaupun teriknya di siang hari namun sampai ke malam kita masih boleh merasai bahangnya.

Bagaimana untuk menyejukkan ruang dalam masa yang sama anda masih boleh berjimat? Sebenarnya remote aircond boleh membantu anda.

FUNGSI MODE BERBEZA

Sehubungan itu, anda digalakkan untuk berada di tempat yang redup dan jika rumah anda memiliki aircond, boleh gunakannya dengan berhemah.

Namun untuk mengelakkan pembaziran elektrik, anda perlu tahu setiap fungsi dan mode semasa yang sesuai untuk anda gunakan.

Beza Antara ‘Dry Mode’ & ‘Cool Mode’, Sebenarnya Ramai Tak Tahu Salah Satunya Lebih Jimatkan Elektrik

Kenali dry mode dan cool mode

IKLAN

Pengguna kebiasaannya terkeliru dengan perbezaan antara dry mode dan cool mode.

Jika pada alat kawalan jauh menunjukkan lambang titisan air, ia bermaksud dry mode. Manakala jika lambang yang ditunjukkan adalah empingan salji, ia adalah cool mode.

Bagi penjimatan tenaga yang efisien, anda digalakkan untuk menggunakan dry mode kerana untuk mod ini, kompresor tidak berlari pada kadar maksimum untuk menyejukkan ruang.

IKLAN

Sensor juga akan mengesan perubahan suhu dan mengekalkan suasana nyaman dengan kadar kelembapan sebanyak 60% sahaja dalam ruang udara.

Semoga perkongsian ringkas ini mampu memberikan manfaat untuk anda.

Jangan lupa subscribe YouTube dan Telegram MASKULIN ya!

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI