Mempunyai ketua atau penyelia perempuan terutamanya bukanlah sesuatu yang mudah dan boleh dipandang rendah. Walaupun mereka ini jenis yang kuat emosi terutamanya bos wanita yang sudah berusia, malah mereka juga sering di label sebagai ‘sakit jiwa’ oleh beberapa pihak!

Sebenarnya, mereka rasa ‘tercabar’ dan ingin menunjuk kuasa terhadap kaum adam lebih lagi jika pekerja bawahannya ialah lelaki.

Biar Betul, Lebih Ramai Memilih Bos Lelaki Berbanding Perempuan Kerana ‘Sakit Jiwa’?

IKLAN

Dalam kajian Gallup polls pada tahun 1953, mereka mendapati 66% orang ramai lebih selasa bekerja dengan bos lelaki berbanding perempuan. Walaupun statistik telah berubah, statistic ini tidak pernah berubah melebihi 25%.

IKLAN

Pada tahun 2013, kajian yang sama turut bertanya “Jika anda mengambil pekerjaan baru dan mempunyai pilihan bos anda, adakah anda lebih suka bekerja untuk lelaki atau wanita?” responden yang memilih lebih suka bekerja untuk seorang lelaki.

IKLAN

Walaubagaimana pun, tidak disangkal lagi perempuan lebih rajin bekerja berbanding lelaki. Stereotip ini menunjukkan bahawa sistem kepercayaan peribadi dan nilai seseorang juga boleh menjadi faktor utama.

Apa yang membuatkan seorang bos hebat lebih banyak berkaitan dengan jantina daripada gaya individu, pendekatan, dan sikap terhadap orang bawahan.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI