Setelah bekerja selama 5 hari berturut-turut, sesekali anda pasti ingin melakukan aktiviti yang lebih ‘menyegarkan’.

Di tambah pula ada kalanya, anda tiba-tiba rasa bosan duduk di rumah kerana tidak tahu untuk membuat apa lagi.

Sehubungan itu, Maskulin senaraikan 5 perkara yang mungkin boleh membantu untuk hilangkan rasa bosan anda

1. Menyaksikan panorama indah

Bosan Duduk Dekat Rumah? Ini 6 Perkara Anda Boleh Buat Pada Waktu Malam

Jika di kawasan anda ada tempat yang tinggi seperti kawasan bukit yang boleh menyaksikan kedudukan bandar dari jauh, apa kata lepak di situ selama sejam atau dua jam. Di tambah pula kawasan berbukit oksigennya lebih segar pada waktu malam pasti boleh membuat anda hilang stress.

IKLAN

2. Kunjungi restoran kegemaran

Bosan Duduk Dekat Rumah? Ini 6 Perkara Anda Boleh Buat Pada Waktu Malam

Ajak kawan-kawan atau ahli keluarga untuk kunjungi restoran kegemaran anda. Sambil-sambil makan, boleh luangkan masa bertanya khabar, bercerita tetapi jangan makan terlebih-lebih sehingga boleh menjejaskan kesihatan anda.

3. Tonton wayang

IKLAN

Bosan Duduk Dekat Rumah? Ini 6 Perkara Anda Boleh Buat Pada Waktu Malam

Ada cerita baharu yang belum sempat anda tonton? Inilah masanya. Filem bagaimana yang anda gemarkan? Bercorak santai, komedi, seram atau art berat? tetapi kalau tonton filem seram yang benar-benar seram, ia boleh membakar kalori anda tau kerana degupan jantung yang lebih laju.

4. Bersiar-siar

IKLAN

Ambil angin malam. Dengan bersiar-siar, lihat suasana sekeliling, lampu-lampu yang cantik, diharapkan anda dapat melepaskan tekanan yang dialami. Tidak perlu manjakan diri untuk ke tempat yang mahal-mahal, cukuplah sekadar buat diri rasa tenang.

5. Bersukan

Sertai rakan-rakan yang aktif bersukan pada waktu malam seperti bermain futsal, badminton dan bina badan di gym. Sekurang-kurangnya boleh keluarkan peluh tetapi urus masa anda untuk bersukan awal, dua jam sebelum tidur. Ini untuk memastikan tubuh anda tidak menerima kejutan yang drastik.

6. Sertai NGO

Ada NGO yang turun ke jalanan memberi makan kepada gelandangan. Anda mungkin boleh sertai mereka untuk berbuat kebajikan selain dapat memahami situasi mereka yang lebih susah daripada kita.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI