Bagi sesetengah orang, membersihkan gelombang mikro adalah tugas yang menakutkan, biasanya melibatkan bahan kimia yang kuat, tentunya banyak span pembersih yang rosak dan akan merugikan masa anda. Pastinya anda akan jijik dengan sisa makanan yang tersembunyi di sebalik celahan gelombang mikro, akibat percikan makanan yang anda panaskan itu. Ini merupakan cara yang paling mudah, jimat masa dan tenaga tanpa perlu bersusah payah menggunakan pembersih khas yang belum tentu dijamin kebersihannya.

Buah Lemon Bukan Saja Boleh Mencegah Penyakit, Malah..

Trik ini bukanlah sesuatu yang baru, tetapi ia pasti berguna dan sangat mudah. Anda hanya memerlukan

1 Mangkuk

IKLAN

1 biji lemon

Pembersihan kain

Mulakan dengan menuangkan setengah secawan air ke dalam mangkuk. Kemudian potong lemon separuh, perahkan jusnya ke dalam mangkuk dan letakkan biji tadi ke dalam mangkuk tersebut juga.

IKLAN

Buah Lemon Bukan Saja Boleh Mencegah Penyakit, Malah..

Kemudian, letakkan mangkuk ke dalam gelombang mikro dan tetapkan masa selama 3 minit atau sehingga air mendidih. Biarkan mangkuk di dalam ketuhar gelombang mikro selama 5 minit sehingga mendidih, tujuannya adalah untuk membiarkan wap lemon tadi membasmi kotoran sisa makanan yang melekat di dalam ketuhar anda.

IKLAN

 

Setelah 5 minit, keluarkan mangkuk dari gelombang mikro dan letakkan di sebelah. Pada ketika ini, limau telah melakukan kerjanya dan anda hanya perlu membersihkannya. Gunakan kain lap dan bersihkan ketuhar dimulakan dengan mengeluarkan piring putar. Kemudian lapkan keseluruh bahagian, seluruh dinding dan siling. Sekiranya ada antara kotoran yang tidak dapat dikeluarkan, letakkan kain dalam air lemon, perah dan gosokkan di kawasan kotor yang degil tadi.

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI