Antara mimpi yang paling ngeri yang kita ingin elak ketika melancong ke luar negara ialah jika berlakunya kehilangan pasport.

Percayalah jika berlakunya kehilangan pasport segala perancangan yang dilakukan sebelum ini untuk mengembara dan bersuka ria akan menjadi tidak seronok. Pasport merupakan perakuan pengenalan diri yang sangat penting kepada sesiapa sahaja ketika berada di luar negara.

Namun tiada siapa yang mahu berdepan dengan situasi sukar seperti itu. Tapi tahukah anda terdapat cara bagaimana untuk mendapatkan Emergency Certificate atau Perakuan Cemas?

Seorang pengguna Twitter dengan username @unrealbern telah berkongsi bebenang bagaimana dia memohon Perakuan Cemas ketika berdepan kehilangan pasport semasa melancong ke Berlin Jerman.

Menerusi bebenang tersebut dia berkongsi bagaimana tentang apakah itu Perakuan Cemas dan bagaimana untuk memohonnya.

IKLAN

BACA: 5 Servis Penghantaran Makanan Sihat Yang Patut Anda Cuba

Cara Memohon Perakuan Cemas Jika Pasport Hilang Ketika Di Luar Negara Cara Memohon Perakuan Cemas Jika Pasport Hilang Ketika Di Luar Negara Cara Memohon Perakuan Cemas Jika Pasport Hilang Ketika Di Luar Negara

Perkara pertama selepas pasport hilang ialah jangan panik. Hubungi pihak kedutaan dan buat laporan polis secepat mungkin. Fungsi Perakuan Cemas ini lebih kurang sama seperti pasport cuma ia bertindak sebagai perakuan sementara bagi membolehkan anda pulang ke Malaysia sahaja. Dan semasa memohon anda wajib menyatakan kesemua negara yang dilalui sepanjang perjalanan.

IKLAN

Pihak kedutaan Malaysia akan membantu anda untuk membuat laporan polis. Oleh itu jangan risau jika anda berada di negara yang menggunakan bahasa selain Bahasa Inggeris.

Anda boleh dapatkan nombor telefon kedutaan Malaysia di mana-mana negara menerusi laman sesawang Kementerian Luar Negeri iaitu di www.kln.gov.my.

Mungkin anda tertanya-tanya berapa lamakah sah tempoh laku Perakuan Cemas ini? Buat pengetahuan anda ia hanya boleh digunakan untuk SEKALI perjalanan sahaja dan untuk negara tertentu bagi tempoh tidak lebih 12 bulan.

IKLAN

Dokumen yang perlu anda isi ialah borang IM.42-Pin 97, laporan polis, dokumen bukti warganegara Malaysia berserta dua keping foto berukuran pasport. Bayaran sebanyak RM50 akan dikenakan untuk memproses permohonan anda.

Cara Memohon Perakuan Cemas Jika Pasport Hilang Ketika Di Luar Negara
Syarat-syarat permohonan yang perlu anda lakukan untuk memohon Perakuan Cemas.

Terima kasih kepada saudara @unrealbern yang berkongsi info cukup berguna ini.

Jadi sebelum ke luar negara sila ambil nombor telefon kedutaan Malaysia di negara anda ingin kunjungi sebagai langkah berjaga-jaga.

Kredit: @unrealbern

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI