Semua orang pasti menggemari nasi goreng. Selain mudah untuk disediakan, nasi goreng yang dimasak dengan pelbagai cara mampu membangkitkan selera.

Jadi, tidak hairanlah jika nasi goreng menjadi antara hidangan yang boleh dimakan tanpa mengira waktu. Bahkan selera menjamah nasi goreng juga bertambah nikmat jika dimakan dengan telur mata.

Namun tanpa kita sedar, rupa-rupanya nasi goreng juga berisiko untuk beracun jika ia tidak disediakan dengan betul dan sempurna.

Perkara ini dikongsikan oleh Public Health Malaysia menerusi laman Facebooknya.

Untuk memastikan nasi goreng yang anda masak atau beli dikedai terhindar daripada beracun, pastikan anda hadam perkongsian ini.

IKLAN

Cegah Buat Perkara Ini Kalau Tak Nak Nasi Goreng Berisiko Untuk Beracun!
.

Nasi goreng merupakan antara makanan yang berisiko untuk menyebabkan keracunan makanan jika tidak dikendalikan dengan betul.

IKLAN

Sebenarnya, semua nasi yang belum dimasak ada spora kuman bacillus, spora ini jika terdedah dengan suhu dan air akan mula berkembang menjadi bakteria.

Elak terdedah lama pada suhu bilik

Oleh itu, jika nasi yang telah dimasak terdedah terlalu lama pada suhu bilik, kuman ini akan membiak, mengganda dan semakin banyak.

IKLAN

Mungkin anda sangka, memanaskan atau menggoreng nasi yang telah terdedah ini boleh mematikan kuman ini, jawapannya TIDAK.

Dalam tempoh 1-5 jam anda makan nasi goreng yang penuh dengan kuman Bacillus Cereus ini, gejala muntah dan cirit akan muncul.

Cegah nasi goreng beracun!

Cara mencegah!

1. Sebaiknya, terus makan selepas nasi dimasak.
2. Simpan segera dalam peti sejuk dalam tempoh 1 jam selepas dimasak jika ingin simpan nasi.
3. Elakkan menyimpan nasi dalam peti sejuk melebihi 1 hari.
4. Jika panaskan, pastikan sehingga ada keluar wap.
5. Elakkan memanaskan nasi lebih dari 1 kali.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI