Radio ERA kali ini membuat kelainan dengan mengadakan pertandingan Cover Star ERA yang boleh disertai oleh mana-mana penyanyi Amatur dengan hanya memuat naik video cover lagu-lagu tempatan di laman sosial Instagram dengan menggunakan hashtag #CoverStarERA bermula 2 April 2018 sehingga 13 April 2018.

Menurut Pengurus Kandungan ERA, Dhan Andreas, “Fenomena lagu cover semakin berleluasa apabila lagu-lagu hit tempatan dinyanyikan semula dalam versi mereka tersendiri. Ini membuktikan bahawa ‘penyanyi laman sosial’ mempunyai potensi dan bakat yang mampu mengemparkan dunia hiburan. ERA mahu memberikan sebuah platform kepada mereka untuk memulakan perjalanan mereka sebagai penghibur tanah air.”

IKLAN

Tak susah pun nak join pertandingan ni, anda cuma perlu make sure Instagram anda diubah kepada umum (public) bagi memudahkan juri yang disertai oleh artis-artis tempatan melatih anda ke peringkat seterusnya. Pemenang berpeluang untuk memiliki ‘single’ mereka di bawah syarikat rakaman tempatan.

Disamping itu, anda juga berpeluang untuk memenangi pertandingan ‘Lagu ERA Boomerang’ dimana pendengar perlu meneka tajuk lagu serta nama penyanyi dalam masa yang ditetapkan. Petunjuk lagu akan dimainkan selama beberapa saat. Dengarkan isyarat ‘lagu ERA Boomerang’ yang bermula 19 Mac sehingga 30 Mac.

IKLAN

Jika anda terlepas peluang untuk mengikuti pertandingan ini, anda juga boleh menyertai pertandingan ‘Tiru Gaya ERA’ yang akan mencabar keupayaan daya ingatan anda dimana penyampai-penyampai radio ERA akan lakon-suara sesuatu watak dan tugas anda untuk menjawabnya dalam masa yang telah ditetapkan bermula 30 April sehingga 11 Mei dengan mendengar isyarat memanggil ‘Tiru Gaya ERA”. Kedua-dua pertandingan ni bernilai RM 14,000.

IKLAN

Siapa tak nak duit sebanyak tu kan? So kalau nak memang kena tune in radio ERA mengikut kawasan-kawasan anda. Maklumat lanjut di laman sesawang www.era.je ataupun ikuti laman sosial media mereka di Facebook, Instagram dan Twitter ERA.

Ada masa lagi ni, kepada sesiapa yang nak masuk pertandingan Cover Star ERA tu, bolehlah start practice sekarang. Serlahkan bakat anda diluar ‘alam maya’.