Usahlah terlalu kerap keluar. Dan keluarlah bila terdesak sahaja seperti mendapatkan bekalan makanan mingguan.

Itulah saranan yang telah berulang kali dinyatakan oleh Kerajaan Malaysia terutamanya menerusi Kementerian Kesihatan Malaysia.

Terbaru, bagi mengurangkan risiko penularan wabak COVID-19, Poslaju dengan kerjasama Kementerian Kesihatan telah melancarkan Ubat Melalui Pos (UMP).

Memahami bahawa ramai pesakit yang perlu mendapatkan ubat susulan, KKM dan Pos Malaysia melancarkan program penghantaran ubat secara percuma.

Dapatkan Khidmat Penghantaran Ubat Susulan Melalui Poslaju Secara Percuma Dapatkan Khidmat Penghantaran Ubat Susulan Melalui Poslaju Secara Percuma

IKLAN

Ini bermakna pesakit yang mengambil ubat susulan tidak lagi perlu keluar rumah dan berdepan risiko jangkitan virus COVID-19 apabila ke fasiliti kesihatan. Kini mereka boleh melakukan pesanan dan ia akan dihantar terus ke rumah.

Lebih menarik lagi, KKM akan menanggung sepenuhnya kos penghantaran ubat sehingga 30 Jun 2020.

CARA MELAKUKAN PESANAN

1) Sila hubungi fasiliti kesihatan di mana pesakit mendapat rawatan

IKLAN

2) Kemudian pesakit akan didaftarkan selepas memenuhi kriteria

3) Farmasi menyediakan bekalan ubat susulan

4) Bekalan ubat akan dihantar Poslaju ke rumah pesakit di dalam lingkungan kawasan penghantaran pos laju

IKLAN

Bergantung kepada farmasi di fasiliti kesihatan berhampiran, pesakit boleh hubungi pihak mereka 7 hari sebelum ubat anda habis. Kemuian emelkan gambar kad pengenalan, gambar preskripsi ubat hadapan dan belakang, nombor telefon untuk dihubungi serta alamat terkini.

Dapatkan Khidmat Penghantaran Ubat Susulan Melalui Poslaju Secara Percuma

Tapi harus diingat penghantaran ubat susulan ini hanya terhada kepada ubatan jenis kapsul dan tablet sahaja. Ia juga tidak melibatkan ubatan kawalan seperti ubatan psikotropik.

Jenis ubat cecair atau yang memerlukan penyimpanan khusus juga tidak termasuk dalam senarai ubat susulan yang boleh dihantar.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI