Man photo created by jcomp - www.freepik.com

Trend berbasikal di negara kita sememangnya semakin hari semakin mendapat tempat di hati rakyat Malaysia. Lihat sahajalah pada hujung minggu atau cuti umum, pasti kita dapat melihat kellibat penunggang basikal melakukan kayuhan di atas jalan raya.

Akan tetapi dengan populariti yang semakin melinjak timbul pula masalah lain apabila ada warganet dan rakyat Malaysia mengeluh kerada terdapat kaki basikal melakukan kayuhn di atas lebuh raya.

Lalu ia mengundang persoalan adakah ia boleh di lakukan di atas lebih raya?

Perkara ini telah dijelaskan oleh Polis Diraja Malaysia dengan cukup tegas sekali. Memetik laporan Harian Metro, Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman Datuk Mat Kasim Karim berkata, penunggang basikal yang melanggar undang-undang boleh dikenakan tindakan mengikut Akta Pengangkutan Jalan 1987 dan Kaedah-Kaedah Lalu Lintas Jalan 1959.

Jelasnya lagi, tindakan boleh diambil mengikut Seksyen 54(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 kerana melakukan tunggangan secara melulu yang memperuntukkan hukuman denda RM1,000 hingga RM5,000 atau penjara sehingga 12 bulan.

IKLAN
Denda RM5,000 & Penjara 12 Bulan Jika Berbasikal Di Atas Lebuh Raya Tanpa Kebenaran
Man photo created by wavebreakmedia_micro – www.freepik.com

“Gagal mematuhi papan tanda lalu lintas yang melarang berbasikal di lebuh raya boleh menyebabkan individu itu dikenakan tindakan mengikut Seksyen 79(2) akta sama, manakala Seksyen 112(3) pula membolehkan basikal disita jika melakukan mana-mana kesalahan berbasikal,” katanya lagi.

Mengulas isu kumpulan berbasikal di atas lebuh raya kembali panas di media sosial memaparkan gelagat mereka menunggang basikal hingga membahayakan diri dan pengguna jalan raya lain.

IKLAN

Tambahnya lagi, penunggang basikal yang didapati tidak memasang lampu depan dan belakang pada basikal juga boleh dikenakan tindakan mengikut Kaedah 35 Kaedah-Kaedah Lalu Lintas Jalan 1959 iaitu denda maksimum RM2,000 atau penjara sehingga enam bulan.

Kaedah 42 yang membawa hukuman sama boleh dikenakan jika basikal tiada brek dan loceng sebagai ciri keselamatan serta menunggang secara berkumpulan iaitu tidak berada dalam satu deretan.

IKLAN

“JSPT setakat hari ini hanya mengambil tindakan advokasi terhadap penunggang basikal yang berkayuh secara berkelompok di jalan raya. Pihak polis tidak menghalang aktiviti berbasikal namun harus mematuhi aspek keselamatan ditetapkan”.

Berdasarkan rekod sebanyak 150 kes kemalangan membabitkan penunggang basikal, sejak Januari hingga September tahun ini. Daripada jumlah itu, sebanyak 71 kes kematian, manakala 24 cedera parah dan 55 lagi cedera ringan telah direkodkan.

Beliau turut menasihati para penunggang basikal supaya sentiasa patuh kepada peraturan dan undang-undang demi keselamatan mereka dan pengguna jalan raya lain. Pilih lokasi dan masa sesuai iaitu di luar waktu puncak dan mengelak tempat sesak dengan kenderaan yang boleh mengganggu kelancaran lalu lintas serta mengundang risiko kemalangan.

Buat pemandu kenderaan lain yang lebih besar, bertimbang rasa dan berhati-hati kerana penunggang basikal amat terdedah kepada bahaya semasa berada di atas jalan raya.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI