Young teenager weighing himself on a scale in the bathroom in his bare feet to check his weight gain or loss, high angle view on a wooden floor

Bercakap tentang diet kadangkala ia merupakan satu perkara yang sangat sensitif. Setiap orang pastinya mahukan berat badan yang ideal.

Jadi tidak hairanlah mengapa terdapat pelbagai jenis cara diet yang diperkenalkan. Bagaimana untuk anda sesuaikan diri dengan corak diet pilihan itu terpulang kepada kemampuan masing-masing.

Tanyalah mana-mana individu yang telah berjaya menurunkan berat badan mereka. Kunci utama untuk berjaya menurunkan berat badan ialah tidak lain tidak bukan adalah dengan mempunyai disiplin yang tinggi.

Tanpa disiplin usah bermimpi untuk melakukan diet yang menjadi. Apatah lagi mengembalikan bentuk badan ideal yang sekian lama diimpikan.

Kali ini MASKULIN ingin kongsi beberapa tabiat yang mungkin boleh menggagalkan diet anda.

Diet Takkan Menjadi Kalau Amal Perkara Ini

IKLAN

MAKANAN MASIN & BELEMAK

Makanan berlemak yang terkumpul akan menjadi lemak degil. Garam boleh akibatkan hipertensi dan cecair terkumpul dalam badan. Tu yang buatkan berat badan anda susah nak turun.

SERING STRES

Hormon kortisol yang keluar ketika stres akan merangsang nafsu makan, melambatkan metabolisme dan buatkan lemak terkumpul pada perut. Jauhi diri anda dari tekanan.

Diet Takkan Menjadi Kalau Amal Perkara Ini

IKLAN

SELALU BERJAGA MALAM

Kajian mendapati, kurang tidur meningkatkan hormon rasa lapar dan menurunkan hormon rasa kenyang. Kajian juga membuktikan, tidur kurang dari 4 jam sehari akan menyebabkan obesiti.

MAKAN DEPAN TV

Makan sambil menonton TV dan sambil menaip di komputer buatkan anda tidak menikmati makanan dengan baik. Akhirnya, ia buatkan anda rasa lapar lagi walaupun anda dah makan.

MALAS BERGERAK

Sambil bekerja, lakukan senaman ringan seperti regangan kaki dan tangan. Ambil masa selama lima minit setiap satu jam. Ia mampu membakar kalori daripada duduk diam je tak buat apa.

IKLAN

TIDAK MENGAMBIL PRODUK TENUSU

Yogurt bebas lemak, keju atau susu rendah lemak mampu mengusir 70 peratus lemak dari tubuh. Kalsium daripada susu mampu membakar lebihan lemak pada tubuh.

Jadi jika anda ingin diet anda menjadi elakkan daripada melakukan perkara-perkara yang MASKULIN kongsikan di atas.

Diet Takkan Menjadi Kalau Amal Perkara Ini

Tiada diet yang sempurna di dunia ini namun jika anda benar-benar ikut cara pemakanan yang baik berat badan ideal pasti akan menjadi kenyataan.

Selain diet anda juga perlu melakukan senaman. Jika anda ingin mencari perlalatan bantuan senaman pada harga menarik, boleh dapatkan di sini.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI