Banyak ganjaran yang umat Islam boleh dapat sepanjang bulan Ramadan ini, antaranya membaca doa sebelum berbuka puasa. Ini kerana berdoa sebelum berbuka puasa merupakan antara waktu yang doanya mujarab, bahkan tidak akan ditolak oleh Allah SWT.

Namun sayangnya pada waktu ini, ramai yang tidak mengambil peluang berdoa sebelum berbuka puasa kerana masih leka menonton tv ataupun bermain telefon bimbit di meja makan.

Jadi sama-samalah kita rebut peluang ganjaran doa yang mustajab sebelum berbuka puasa ini.

DOA SEBELUM BERBUKA SANGAT MUSTAJAB

Menurut perkongsian Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan, Ramadhan merupakan bulan yang penuh dengan keberkatan dan rahmat daripada Allah SWT. Di samping itu, di dalamnya tersedia berbagai jenis tawaran-tawaran dan keistimewaan yang perlu kita kecapi.

Berdasarkan persoalan yang mengatakan doa orang yang berpuasa mustajab, terdapat beberapa buah hadith yang menceritakan sedemikian:

1. Daripada Abdullah bin ‘Amr RA berkata bahawa Nabi SAW bersabda:

إِنَّ لِلصَّائِمِ عِنْدَ فِطْرِهِ لَدَعْوَةً مَا تُرَدُّ
Maksudnya: “Sesungguhnya bagi orang yang berpuasa itu ketika dia berbuka mempunyai doa yang tidak akan ditolak”.

[Riwayat Ibn Majah (1753)][Syeikh Syuaib al-Arna’outh mengatakan sanad hadith ini adalah hasan]

IKLAN

2. Daripada Abu Hurairah RA berkata bahawa Nabi SAW bersabda:

ثَلَاثَةٌ لَا تُرَدُّ دَعْوَتُهُمْ: الْإِمَامُ الْعَادِلُ، وَالصَّائِمُ حَتَّى يُفْطِرَ، وَدَعْوَةُ الْمَظْلُومِ
Maksudnya: “Tiga golongan doa mereka tidak akan ditolak: Imam yang adil, orang yang berpuasa sehingga dia berbuka dan doa orang yang dizalimi”.

[Riwayat Ibn Majah (1752)][Syeikh Syuaib al-Arna’outh mengatakan hadith ini adalah hasan]

3. Daripada Abdullah bin ‘Amr RA berkata bahawa beliau mendengar Nabi SAW bersabda:

IKLAN

لِلصَّائِمِ عِنْدَ إِفْطَارِهِ دَعْوَةٌ مُسْتَجَابَةٌ
Maksudnya: “Bagi orang yang berpuasa ketika dia berbuka doa yang mustajab”. [Lihat: Musnad Abi Daud al-Thoyalisi (2376)]

Melihat kepada hadith-hadith di atas, kita mengetahui bahawa doa orang yang berpuasa adalah mustajab di sisi Allah SWT. Ini kerana, orang yang berpuasa mempunyai kedudukan yang tinggi dan istimewa kerana mereka berpuasa kerana Allah SWT.

Tambahan pula, Allah SWT amat suka kepada hamba-Nya yang sentiasa berdoa memohon kepadanya dalam apa jua keadaan. Untuk itu, kita sebagai seorang yang beriman kepada Allah SWT perlu mengambil kesempatan ini dalam mengecapi tawaran yang berharga ini.

Penutup

Kesimpulannya, doa orang yang berpuasa adalah mustajab. Akhirnya, marilah sama-sama kita memperbanyakkan berdoa kepada Allah SWT terutama di bulan yang penuh dengan keberkatan dan kemulian ini.

IKLAN

Di samping itu, kita juga boleh memasukkan nama-nama Allah SWT yang agung di dalam setiap doa kita agar doa-doa kita dimakbulkan oleh Allah SWT sebagaimana yang kami telah jelaskan pada artikel sebelum ini. Amin.

🤲 [Doa yang tidak ditolak]🤲

Ini antara doa-doa ringkas perkongsian Dewan Muslimat PAS Malaysia yang boleh anda baca 15-30 minit sebelum azan Maghrib saat kesemua ahli keluarga sudah berkumpul menunggu waktu untuk berbuka puasa.

Kita sama-sama baca doa berikut serentak. Semoga semua doa yang dibaca, dimaqbulkan Allah SWT.

Beberapa Doa Ringkas Boleh Dibaca Sebelum Berbuka, Inilah Antara Waktu Doa Mustajab

Beberapa Doa Ringkas Boleh Dibaca Sebelum Berbuka, Inilah Antara Waktu Doa Mustajab

Beberapa Doa Ringkas Boleh Dibaca Sebelum Berbuka, Inilah Antara Waktu Doa Mustajab

Beberapa Doa Ringkas Boleh Dibaca Sebelum Berbuka, Inilah Antara Waktu Doa Mustajab Beberapa Doa Ringkas Boleh Dibaca Sebelum Berbuka, Inilah Antara Waktu Doa Mustajab Beberapa Doa Ringkas Boleh Dibaca Sebelum Berbuka, Inilah Antara Waktu Doa Mustajab Beberapa Doa Ringkas Boleh Dibaca Sebelum Berbuka, Inilah Antara Waktu Doa Mustajab Beberapa Doa Ringkas Boleh Dibaca Sebelum Berbuka, Inilah Antara Waktu Doa Mustajab Beberapa Doa Ringkas Boleh Dibaca Sebelum Berbuka, Inilah Antara Waktu Doa Mustajab Beberapa Doa Ringkas Boleh Dibaca Sebelum Berbuka, Inilah Antara Waktu Doa Mustajab Beberapa Doa Ringkas Boleh Dibaca Sebelum Berbuka, Inilah Antara Waktu Doa Mustajab Beberapa Doa Ringkas Boleh Dibaca Sebelum Berbuka, Inilah Antara Waktu Doa MustajabBeberapa Doa Ringkas Boleh Dibaca Sebelum Berbuka, Inilah Antara Waktu Doa Mustajab Beberapa Doa Ringkas Boleh Dibaca Sebelum Berbuka, Inilah Antara Waktu Doa Mustajab Beberapa Doa Ringkas Boleh Dibaca Sebelum Berbuka, Inilah Antara Waktu Doa Mustajab Beberapa Doa Ringkas Boleh Dibaca Sebelum Berbuka, Inilah Antara Waktu Doa Mustajab Beberapa Doa Ringkas Boleh Dibaca Sebelum Berbuka, Inilah Antara Waktu Doa Mustajab Beberapa Doa Ringkas Boleh Dibaca Sebelum Berbuka, Inilah Antara Waktu Doa Mustajab Beberapa Doa Ringkas Boleh Dibaca Sebelum Berbuka, Inilah Antara Waktu Doa Mustajab Beberapa Doa Ringkas Boleh Dibaca Sebelum Berbuka, Inilah Antara Waktu Doa Mustajab Beberapa Doa Ringkas Boleh Dibaca Sebelum Berbuka, Inilah Antara Waktu Doa Mustajab Beberapa Doa Ringkas Boleh Dibaca Sebelum Berbuka, Inilah Antara Waktu Doa Mustajab Beberapa Doa Ringkas Boleh Dibaca Sebelum Berbuka, Inilah Antara Waktu Doa Mustajab Beberapa Doa Ringkas Boleh Dibaca Sebelum Berbuka, Inilah Antara Waktu Doa Mustajab Beberapa Doa Ringkas Boleh Dibaca Sebelum Berbuka, Inilah Antara Waktu Doa Mustajab Beberapa Doa Ringkas Boleh Dibaca Sebelum Berbuka, Inilah Antara Waktu Doa Mustajab Beberapa Doa Ringkas Boleh Dibaca Sebelum Berbuka, Inilah Antara Waktu Doa Mustajab Beberapa Doa Ringkas Boleh Dibaca Sebelum Berbuka, Inilah Antara Waktu Doa Mustajab Beberapa Doa Ringkas Boleh Dibaca Sebelum Berbuka, Inilah Antara Waktu Doa Mustajab Beberapa Doa Ringkas Boleh Dibaca Sebelum Berbuka, Inilah Antara Waktu Doa Mustajab

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI