Setiap orang akan mengalami perubahan pada fizikal mengikut perubahan atau meningkatnya usia. Dari kanak-kanak ke usia remaja hinggalah ke usia dewasa.

Namun ada satu peringkat iaitu peringkat pertengahan umur dan warga emas sering menjadi perhatian. Setiap orang akan laluinya cuma ia mungkin berbeza-beza. Salah satunya ialah apabila rambut mula tumbuh uban.

Ia merupakan satu peringatan bahawa usia sebenarnya sudah meningkat. Tapi tahukah anda bahawa terdapat orang yang berusia awal 20-an sudah mula tumbuh uban?

Aapa punca yang menyebabkan mereka tumbuh uban di usia muda?

MASKULIN tertarikd engan perkongsian dari Dr Samhan yang menerangkan dengan baik dan jelas mengapa perkara seperti ini boleh berlaku.

Perkongsian tersebut dilakukan oleh beliau di Twitter kendaliannya. Ikuti perkongsian Dr Samhan di bawah untuk pencerahan yang lebih jelas.

———————————————————–

Uban terbentuk kerana folikel yang menjadi tempat tumbuhnya rambut memiliki sekumpulan sel yang disebut melanosit.

Sel melanosit inilah yang berfungsi untuk menghasilkan melanin atau pigmen yang memberikan warna gelap pada rambut.

IKLAN

Saat usia makin menua, melanosit ini mulai mati yang menyebabkan penghasilan melaninnya berkurang.

Akhirnya, warna rambut pun akan berangsur menjadi kelabu, keperakan, sampai memutih kerana penghasilan melanin berhenti. Inilah yang kemudian menyebabkan uban pada rambut.

1) FAKTOR KETURUNAN

Uban yang tumbuh di usia muda mungkin disebabkan keturunan. Jika ayah atau ibu kita ada uban diusia muda, mungkin untuk kita uban awal adalah sangat tinggi.

2) PENYAKIT TIROID

Tiroid yg sangat aktif boleh mengganggu penghasilan melanin,dan menyebabkan uban

3) KEKURANGAN VITAMIN B12 & ZAT BESI

Uban di usia muda juga boleh disebabkan kadar vitamin B12 yang rendah. Selain vitamin tersebut, zat besi juga sangat diperlukan sebagai makanan rambut. Jadi sangat disarankan untuk selalu mengambil makanan yang kaya vitamin B12 dan zat besi.

IKLAN

4) STRESS

Tekanan merupakan antara punca pelbagai penyakit kronik dan tahap stres ini juga boleh mengakibatkan rambut gugur dan beruban.

Doktor Ini Jelaskan Sebab Uban Tumbuh Di Usia Muda, Salah Satu Sebab Suka Junk Food
Vintage photo created by prostooleh – www.freepik.com

5) VITILIGO

Vitiligo adalah kondisi sistem autoimun yang boleh merosakkan melanosit iaitu sel yang menghasilkan pigmen untuk warna rambut.

6) MEROKOK

Kajian yang dijalankan oleh J.G.Mosley di British Medical Journey pada 1996 mendapati bahawa perokok akan mengalami empat kali lebih cepat mengalami masalah rambut beruban. Merokok boleh mendatangkan serangan radikal bebas di dalam tubuh dan ianya mampu turunkan kadar melanin.

7) KERAP MAKAN JUNK FOOD

Bukan saja tak bagus untuk kesihatan tapi juga bagi rambut. Kandungan junk food boleh mengganggu penghasilan melanin di dalam rambut.

8) GUNA PENGERING RAMBUT

Nak guna boleh tetapi jangan terlampau kerap kerana boleh menyebabkan rambut menjadi lemah dan cepat rapuh. Suhu panas akan menyebabkan gangguan kepada penghasilan melanin, oleh itu rambut cepat beruban.

IKLAN

9) PEWARNA RAMBUT

Bahan kimia pada pewarna rambut boleh rosakkan sel melanin.

CARA UNTUK ELAKKAN

  • Elak tabiat merokok dan memperbanyak pengambilan makanan yang kaya dengan antioksida seperti teh hijau.
  • Bagi mereka yang mengalami keadaan uban pramatang disebabkan kekurangan vitamin dan mineral, digalakkan mengambil vitamin (suplemen) atau melalui sumber makanan semula jadi seperti telur, makanan laut dan ikan salmon.
  • Amalkan sajian kaya kalsium dan makanan tinggi tembaga termasuklah hati lembu, kacang almond, coklat hitam dan asparagus
  • Jika masalah uban pramatang berpunca daripada penyakit vitiligo atau alopecia areata, ia boleh dirawat dengan ubat sapuan steroid, suntikan pada bahagian terganggu dan
    fototerapi.

Bantu saya untuk #share info penting pada keluarga dan kawan-kawan.

Untuk belajar lebih banyak tentang info kesihatan, follow telegram saya https://t.me/drsamhan

Saya juga berkongsi tips di Tiktok. Follow saya disana https://vt.tiktok.com/ZSJFheYjk/

Doktor Ini Jelaskan Sebab Uban Tumbuh Di Usia Muda, Salah Satu Sebab Suka Junk Food
Foto: Dr Samhan

KREDIT: DR SAMHAN


Semoga perkongsian menarik dari Dr Samhan ini memberikan manfaat kepada anda. Jangan lupa juga untuk subscribe YouTube MASKULIN untuk seleksi video gaya hidup lelaki terbaik!

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI