Foto: Bernama

Sejak memasuki Fasa Ketiga Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), jumlah kes jangkitan COVID-19 di Malaysia menunjukkan penurunan.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah dalam sidang media semalam memaklumkan bahawa sehingga jam 12:00 tengah hari, 21 April 2020 terdapat 57 kes baharu yang telah dilaporkan.

Ini menjadikan jumlah kes positif COVID-19 di Malaysia sebanyak 5,482 kes di mana jumlah kumulatif kes yang telah pulih sepenuhnya daripada jangkitan COVID-19 dan telah keluar dari wad ialah sebanyak 3,349 kes, bersamaaan dengan 61.1 peratus daripada jumlah keseluruhan kes.

Ketika diajukan soalan daripada salah seorang wakil media tentang saranan Kementerian Kesihatan Malaysia kepada orang ramai memandangkan PKP dijangka akan tamat dalam masa beberapa hari lagi, ini jawapan Dr Noor Hisham.

“Yang pertama, kita tak pasti lagi MCO tamat ataupun dilanjutkan.

IKLAN

“Yang pasti kita cuba elakkan perhimpunan. Kalau contohnya, pelajar-pelajar universiti mereka ingin kembali ke kampung mereka tetapi kita kena pastikan tiada perhimpunan ataupun kesesakan berlaku di stesen dan sebagainya. Itu yang paling penting, elakkan kesesakan.

“Amalkan penjarakan daripada satu individu ke satu individu yang lain dan kerap cuci tangan serta sebagainya. Kita masih memantau data-data kita setiap hari sama MCO akan disambung atau tidak. Kita masih belum membuat sebarang keputusan.

“Kita ada enam kriteria sebelum kita laksanakan untuk menamatkan MCO,” ujar Dr Noor Hisham.

IKLAN

Ini antara enam kriterianya:

Kriteria sebelum menamatkan PKP.

1. Kemampuan mengawal sempadan daripada kes import
2. Kemampuan mengawal dan merawat pesakit positif (2,041) drpd menjangkiti org lain
3. Kemampuan sistem kesihatan kita (makmal dan wad)
4. Kemampuan kita melindungi golongan berisiko tinggi.
5. Norma-norma baharu menjadi amalan hidup iaitu tiada perhimpunan awam, penjarakan sosial dan kerap basuh tangan.
6. Kemampuan kita melaksanakan langkah pencegahan dalam komuniti.

IKLAN

Diharapkan orang ramai akan terus mematuhi PKP agar penularan rantaian kes COVID-19 ini dapat dihentikan segera, sekali gus mempercepatkan tempoh PKP ini tamat.

Sumber: KKM, Bernama

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI