Gagal dalam sesi temu duga bermaksud anda belum cekap untuk menguasai ruang komunikasi dan psikologi sehinggakan pihak penemu duga melihat ada calon yang lebih baik daripada anda.

Walau bagaimanapun, jangan risau sekiranya gagal untuk kali pertama. Jadikan ia sebagai pengalaman dan anda harus bijak untuk menukarkan kelemahan tersebut menjadi senjata paling kuat dalam diri anda.

Berikut adalah 8 perkara yang anda perlu elak sewaktu ditemu duga pada masa akan datang :

1. Lemah masa sesi perbincangan 

Jika temu duga berkenaan diadakan sesi perbincangan kumpulan bersama calon-calon yang lain. Ianya merupakan salah satu sesi yang akan menilai personaliti dan pengetahuan anda. Penemu duga akan menilai anda dari segi sama ada pandai atau pun sebaliknya membuat “argument” mengikut topik perbincangan, menjawab soalan yang ditanyakan dan tingkah laku anda juga ketika sesi berkenaan berjalan.

2. Bersikap pasif

IKLAN

Bersikap pasif iaitu tidak menonjolkan diri dan melontarkan pandangan atau pertanyaan. Lebih banyak mendengar dari melontarkan sebarang pandangan atau mungkin soalan kepada calon-calon lain ketika sesi perbincangan.

3. Tak lancar bahasa Inggeris dan bahasa Melayu

Penggunaan bahasa yang lancar sangat penting. Jika bertutur pun anda tergagap-gagap kurang yakin dan penggunaan ayat yang tidak bersesuaian serta tidak difahami oleh calon-calon lain atau penemuduga sendiri.

4. Tak tahu program pengajian yang bakal diikuti

IKLAN

Ini merupakan satu lagi masalah besar. Bagaimana anda hendak meyakinkan penemu duga untuk memilih anda sedangkan info mengenai program pengajian yang anda ingin ikuti pun anda tidak tahu sepenuhnya.

5. Kurang pengetahuan am

Pengetahuan am merupakan perkara yang anda perlu titik beratkan. Pengetahuan am inilah yang akan menilai dari segi pandangan dan bakal merefleksikan sikap kepimpinan anda. Kebiasaanya penemu duga akan bertanya mengenai isu semasa, pandangan anda dan bagaimana anda jika menjadi seorang pemimpin untuk menyelesaikannya. Jika anda sendiri pun tidak tahu isu semasa, bagaimana anda nak suarakan pandangan.

6. Berpakaian tidak sesuai 

IKLAN

Pemakaian anda mencerminkan luaran anda. Pandangan pertama penemu duga adalah luaran anda. Pakaian, lengok tubuh anda semuanya akan dinilai. Jika misalnya anda memakai pakaian yang menjolok mata sehingga menimbulkan pandangan kurang senang penemu duga tentu sahaja kemungkinan yang tinggi anda akan gagal.

7. Mata dan bahasa tubuh ‘ke laut’

Apabila bercakap, anda harus memandang wajah si penemu duga. Tunjukkan anda seseorang yang fokus dan bersikap profesional.

8. Salah isi borang permohonan

Kesalahan dalam mengisi borang permohonan boleh disalah anggap oleh penemu duga misalnya salah mengisi gred keputusan peperiksaan. Penemu duga boleh terus menolak permohonan anda serta merta ketika temu duga berkenaan dan menganggap anda memalsukan maklumat. Jadi pastikan anda betul-betul menyemak semula borang yang telah siap diisi atau mohon pertolongan rakan atau keluarga terdekat untuk buat semakan kerana kadang kala kita tidak menyedari kesalahan yang dibuat.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI