Hand photo created by freepik - www.freepik.com

Dalam dunia norma baharu sejak bermulanya pandemik COVID-19 pada tahun lalu kehidupan kita sudah banyak berubah. Selain menggunakan pelitup muka kehidupan seharian kita juga sentiasa berdamping dengan cecair pencuci tangan atau hand sanitizer.

Memastikan tangan sentiasa berada dalam keadaan bersih merupakan salah satu cara untuk kita melindungi diri dan orang lain agar penularan wabak maut ini dapat kita kurangkan. Ia telah menjadi sebagai salah satu senjata utama untuk memerangi wabak yang telah mengorbankan jutaan nyawa di seluruh dunia.

Fungsinya untuk membunuh kuman dan virus mampu melindungi diri kita. Tapi mungkin ada yang salah faham dengan beranggapan ia boleh digunakan bila-bila masa untuk apa juga tujuan demi kebersihan diri. Ini termasuklah menggunakannya sebagai cecair mencucui tangan sebelum makan.

Namun tahukah anda ia adalah tindakan yang tidak betul dan boleh menudaratkan diri!

RISIKO BAHAYA HAND SANITZER

Kebanyakan produk hand sanitizer mengandungi alkohol untuk membunuh kuman dan virus. Akan tetapi terdapat juga sesetengah produk hand sanitizer mengandungi kandungan alkohol yang berbahaya.

IKLAN

Memetik laporan Food and Drug Administration (FDA), didapati bahawa ada produk pembasmi kuman tangan ini yang mengandungi kandungan alkohol berbahaya.

Tambah mereka lagi kandungan tersebut adalah metanol iaitu satu bentuk alkohol berbahaya yang berisiko meracun tubuh badan manusia. Walaupun tidak semua produk mengandungi alkohol berbahaya dan menggunakan isoprosil sebagai alternatif, namun ia masih tidak selamat jika termakan atau terminum.

Elak Guna Hand Sanitizer Untuk Cuci Tangan Sebelum Makan, Boleh Rosakkan Sistem Saraf
Business photo created by freepik – www.freepik.com

KESAN KERACUNAN ALKOHOL DARI HAND SANITIZER

Berikut merupakan kesan keracunan alkohol daripada hand sanitizer jika tertelan dalam badan yang mungkin boleh terjadi:

IKLAN
  • Mual-mual
  • Muntah-muntah
  • Sakit kepala
  • Kekejangan tubuh badan
  • Kabur penglihatan
  • Punca kebutaan
  • Rosak sistem saraf

Malah jika ditelan atau diambil terlalu banyak ia juga boleh menyebabkan kematian. Jadi amat penting juga anda pastikan hand sanitizer disimpan jauh daripada kanak-kanak.

PENGGUNAAN SEBELUM MAKAN?

Percaya atau tidak ada sesetengah orang menggunakan hand sanitizer sebagao cecair untuk membersihkan tangan sebelum mereka makan.

Amalan seperti ini sebenarnya cukup ditegah kerana ia bukanlah cecair yang boleh digunakan untuk mencuci tangan untuk makan. Kesilapan ini sebenarnya boleh mengundang parah.

IKLAN

Selain kandungan alkohol yang berbahasa kandungan bahan lain seperti pembersih dan bahan wangian lain juga turut bahaya kepada badan.

Cara terbaik untuk mencuci tangan sebelum makan ialah menggunakan air dan sabun. Jadi hentikanlah tabiat menggunakan hand sanitizer untuk mencuci tangan sebelum makan.

Kredit: Hello Doktor

https://www.youtube.com/watch?v=llsl60rcFAI&t=2s

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI