Foto: Marvel Studio

Dalam dua, tiga hari ini kecoh memperkatakan filem adiwira terbaru Thor yang tidak akan ditayangkan di negara kita. Nampaknya ramai yang kecewa terutamanya peminat Marvel Cinematic Universe yang setia menantikan setiap filem mereka.

Aksi pelakon yang membawakan watak Thor iaitu Chris Hemsworth yang dijangkakan berubah dengan bentuk badan mantap seperti dulu. Iyalah selepas ‘Avengers: Endgame’ yang lalu dia tampil dengan perut yang lebih boroi, pasti ramai mahu melihat dia kembali menjadi ‘sado’!

Ramai yang mengidamkan bentuk badan menarik seperti Chris Hemsworth. Namun ia tidak datang bergolek. Jika kena dengan jenis senaman dan usaha keras pasti anda juga mampu memilikinya. Ini terutamanya di bahagian lengan!

Empat Jenis Work Out 4 Upper Body Untuk Anda Tampil ‘Sado’ Seperti Thor!
Foto: Marvel Studio

Sebanyak empat latihan yang anda boleh lakukan secara rutin untuk membantu anda untuk membentuk otot lengan. Dan nada juga tak harus pandang remah akan diet pemakananan, pastikan ambil makanan bergizi untuk mempercepatkan pembentukan otot lengan.

Berikut merupakan cara untuk anda mampu membentuk dan membesarkan otot lengan anda agar kelihatan tegap dan kekal seksi.

LATIHAN RINGAN ARM CIRCLE

Siapa kata latihan membentuk otot lengan hanyalah dengan mengangkat beban berat? Padahal kamu boleh juga berlatih arm circle sebagai latihan asas.

IKLAN

Caranya adalah berdiri tegak dan merentangkan tangan lurus ke sisi. Setelah itu pusingkan lengan membentuk huruf ‘O’ dengan putaran ke belakang. Lakukan putaran sebanyak 20 kali mengikut empat set.

PUSH UP DENGAN KERAP 

Push up juga adalah sangat baik untuk membentuk otot lengan agar semakin kekar. Lakukan push up asas dengan telapak tangan menempel di lantai. Setelah itu naikkan dan turunkan badan anda dalam posisi lurus.

Jadi bukan hanya bahagian pinggul yang akan menaik dan menurun. Lakukan secara bertahap misalnya 10 kali push up, seterusnya 20, 30, hingga 50 kali sehari jika sudah terbiasa.

IKLAN

GERAKAN CONCENTRATION CURL 

Latihan penting lain yang perlu kamu lakukan adalah concentration curl. Tentu anda ingin tahu bukan? Concentration curl adalah latihan angkat beban.

Caranya kamu duduk dan merentangkan kaki. Setelah itu lengan diletakkan di depan paha. Lalu angkat dumbbell yang ada di hadapan anda. Untuk lebih jelas, kamu boleh melihat gerakannya di Youtube.

PULL UP DENGAN BENTUL 

Satu lagi bentuk latihan yang sangat baik untuk membentuk otot lengan adalah pull up. Caranya adalah kamu bergantung pada palang datar.

IKLAN

Tangan tegak lurus selaras dengan bahu. Setelah itu angkat tubuh ke atas hingga dada lurus palang yang anda pegang. Latihan ini agak berat. Untuk latihan awal, lakukan 5 kali dulu. Tapi bila sudah biasa teruskan hingga 10 kali.

Semoga perkongsian ini dapat membantu anda mendapatkan bentuk badan mantap seperti Thor!

Jangan lupa untuk subscribe YouTube MASKULIN untuk seleksi video fitness menarik seperti di bawah!

https://www.youtube.com/watch?v=YWzIHMPwvcM&t=179s

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI