Lelaki diam apabila bergaduh dengan wanita bukan bermaksud lelaki itu membenci, sudah tawar hati atau tidak mahu memujuk wanita.

Walaupun lelaki itu sedar kesalahan mungkin bermula daripada pihaknya, lelaki takkan segera mendekati wanita yang sedang marah.

Ini kerana ada yang berpendapat apabila golongan wanita sedang marah, mereka ibarat ‘kucing yang sangat garang’.

Jadi, ini adalah 5 sebab biasa kenapa lelaki memilih untuk diamkan diri pada waktu genting begitu :

1. Membiarkan wanita melepaskan marah

Fahami 5 Sebab Utama Kenapa Lelaki Diam Apabila Bergaduh Dengan Wanita!

IKLAN

Wanita hadir dengan emosi yang cukup kuat. Apabila wanita sedang marah, mereka akan meluahkan segala-galanya. Lelaki yang baik takkan memotong cakap wanita kerana faham akan situasi tersebut. Jika lelaki mencelah, dia ibarat tidak menghormati wanita.

2. Sesal dengan kesalahan

Fahami 5 Sebab Utama Kenapa Lelaki Diam Apabila Bergaduh Dengan Wanita!

Lelaki mudah mengakui kesalahan mereka. Caranya apabila ditegur, dia akan berdiam dan bermuhasabah diri. Bagi lelaki, no point untuk menegakkan benang yang basah. Jika salah, dalam kepala lelaki adalah bagaimana cara untuk memperbetulkan semula situasi tersebut.

IKLAN

3. Menghormati wanita

Walaupun sedang dibenci, kasih sayang dan penghormatan lelaki terhadap wanita biasanya tidak berubah. Lebih-lebih lagi jika wanita itu adalah insan yang dicintainya. Kadang-kala, kesalahan berlaku kerana ‘lelaki memang semua sama sahaja’ tetapi untuk jatuh cinta kepada orang lain, itu sukar untuk berlaku kecuali lelaki itu sememangnya ada niat.

4. Mahu meredakan keadaan apabila tiba masanya

Fahami 5 Sebab Utama Kenapa Lelaki Diam Apabila Bergaduh Dengan Wanita!

IKLAN

Lelaki tidak mahu bertindak terburu-buru untuk meredakan kemarahan wanita. Kerana sewaktu wanita sedang marah, pasti semua penjelasan dari lelaki tidak mahu didengari. Jadi lelaki akan membiarkan wanita terlebih dahulu, sudah berhenti menangis, barulah lelaki akan bercerita dan mengakui kesalahannya.

5. Ingin memeluk wanita dicintainya

Fahami 5 Sebab Utama Kenapa Lelaki Diam Apabila Bergaduh Dengan Wanita!

Hormon wanita yang sedang marah adalah tidak stabil dan cara untuk menenangkan wanita adalah dengan memeluknya. Dengan pelukan, wanita kembali tenang dan boleh merasai lelaki itu benar-benar cintakannya atau tidak ikhlas dalam perhubungan.

Semoga bermanfaat!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI