Bulan Ramadan bakal menjelang tidak lama lagi. Jadi tidak hairanlah mengapa jualan serta acara membabitkan tema Ramadan dan juga Syawal semakin kelihatan di sana-sini. Salah satu perkara wajib yang harus ada setiap kali ketibaan Syawal ialah kuih raya.

Semalam, bertempat di Setia City Mall satu acara menarik menampilkan sebuah fiesta diserta orang ramai telah diadakan.

‘Fiesta Homebakers Usha-Usha Biskut Raya’ merupakan acara cukup menarik dianjurkan oleh Mingguan Wanita bersama penaja utama mereka, Central Sugars Refinery Sdn. Bhd (Gula CSR) serta penaja bersama marjerin Adela dan rakan kerjasama lain Fruttose, Ever Miracle Solutions (barangan Tupperware Brand, Cadbury dan penaja belon dekorasi, Omeiluth Party Expert.

‘Fiesta Homebakers Usha-Usha Biskut Raya’ Tarik Perhatian Dengan Biskut Raya Gergasi Conrflakes 15kg!

Acara yang berlangsung sejalam satu hari tersebut dirasmikan oleh Yang Berhormat Hajjah Aiman Athirah Sabu, Timbalan Menteri Pembangunan Wanita Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) hadir bersama CEO NU Ideaktif, Syamil Fahim dan CFO Gula CSR iaitu Mohd Azahar Mohd Salleh bersama isteri memberi kenangan manis buat semua peserta.

Seramai kira-kira 40 vendor usahawan biskut raya tempatan turut mengambil bahagian dengan hampir 10 ribu kupon sampel biskut raya diedarkan secara percuma kepada pengunjung.

MEBANTU GOLONGAN WANITA

Dalam ucapan perasmiannya, YB Hajjah Aiman Athirah berkata, usaha dilakukan Mingguan Wanita ini sangat disokong kerana membantu golongan wanita menerusi kempen Bangkit Wanita.

IKLAN

“Golongan B40 dan M40 antara yang terkesan dengan pandemik sebelum ini. Jadi usaha menghimpunkan golongan wanita dalam fiesta begini dengan bermula dari rumah menghasilkan biskut, ternyata ia satu usaha sangat baik kerana ia selari dengan usaha KPWKM yang turut mempunyai kempen Wanita Bangkit.

‘Fiesta Homebakers Usha-Usha Biskut Raya’ Tarik Perhatian Dengan Biskut Raya Gergasi Conrflakes 15kg!

“Negara kita menyediakan banyak dana dalam membantu golongan wanita berpotensi untuk mencapai kejayaan dari segi ekonomi dan golongan wanita boleh merebut peluang memajukan diri dalam perniagaan menerusi dana disediakan,” katanya yang turut mengalu-alukan Mingguan Wanita datang ke Kementerian berbincang untuk program Bangkit Wanita.

CEO Nu Ideaktiv, Syamil Fahim dalam ucapannya pula berkata selama lebih 40 tahun Mingguan Wanita berada di pasaran dengan jualan majalah dahulunya mencecah 160 ribu seminggu serta lebih 4 juta pembaca setia untuk media sosialnya terkini berjaya membawa suara wanita ke persada gemilang.

IKLAN

‘Fiesta Homebakers Usha-Usha Biskut Raya’ Tarik Perhatian Dengan Biskut Raya Gergasi Conrflakes 15kg!

“Kempen Bangkit Wanita yang kita usahakan sejak 3 tahun lalu, dijayakan dengan pelbagai aktiviti menghimpunkan 40 pengusaha biskut raya dan moga usaha begini berterusan,” tambahnya lagi.

BISKUT RAYA TERBESAR

Turut diadakan, acara biskut raya terbesar oleh para pelajar kulinari dalam Pertandingan Biskut Raya Gergasi. Sebanyak tiga universiti / kolej memasuki pertandingan ini terdiri dari Food Institute Of Malaysia (FIM), Saito University dan Institut Kemahiran Belia Negara Kemasek Kemaman Terengganu. 9 kumpulan telah bertanding melibatkan 36 penyertaan pelajar.

Kumpulan juri yang diketuai oleh Puan Norhayati dari Taylor Universiti, Puan Nor Arieni Adriena dari Gula Cakery dan Marsha sepakat memilih kumpulan Zucchero dari IKBN yang menghasilkan biskut Giant Golden Flakes seberat 15 kg.

IKLAN

‘Fiesta Homebakers Usha-Usha Biskut Raya’ Tarik Perhatian Dengan Biskut Raya Gergasi Conrflakes 15kg!

Kumpulan Zucchero memenangi hadiah utama sebanyak RM700 serta nilaian RM10,000 bagi artikel mengenai sekolah masakan terbaik, hadiah iringan serta sijil penyertaan.

Pemenang kedua dan ketiga dimenangi oleh pelajar dari Food Institute Of Malaysia yang menerima wang tunai RM500 dan RM300. Bagi saguhati, hadiah sampingan dan sijil disediakan buat kesemua pelajar yang bertanding.

‘Fiesta Homebakers Usha-Usha Biskut Raya’ Tarik Perhatian Dengan Biskut Raya Gergasi Conrflakes 15kg!

Fiesta diteruskan dengan pelbagai aktiviti bermula seawal jam 10 pagi dan menghampiri kemuncak acara pada jam 9 malam bila mana penganjur utama Gula CSR menawarkan hadiah lumayan sebanyak 36 kg gula Better Brown kepada vendor yang memenangi tiga kategori yang dipertandingkan iaitu vendor Paling Aktif Promosi Di Sosial Media, vendor Sampel Biskut Paling Laris dan vendor Booth Tercantik.

Yums Delicacies telah memenangi vendor paling aktif promosi di media sosial, diikuti Ayu Bakery bagi kategori sampel biskut paling laris sementara pemenang vendor booth tercantik jatuh kepada The Kelopak Bakes. Masing-masing teruja membawa 36 kg gula Better Brown yang sememangnya digunakan dalam pembuatan biskut raya untuk menambah rasa enak pada biskut.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI