Apakah filem kegemaran kamu sepanjang tahun 2017 ini? Filem cinta, seram, biografi serta fantasi antara genre utama yang dipaparkan sepanjang tahun 2017. Ada yang terbaik, namun ada pula yang kurang memberangsangkan. Jika kamu masih lagi tidak sempat untuk menonton filem terbaik sepanjang tahun ini, nah! Kami sajikan kepada kamu barisan filem yang wajib kamu tonton sebelum tahun 2017 melabuhkan tirai!

Tahun 2017 adalah tahun yang paling kerap penulis ke panggung wayang untuk menonton barisan filem yang sememangnya terbaik. Ada diantara filem yang mempuyai mesej tersendiri yang disampaikan dalam corak yang sangat bersahaja, namun sinematografi nya sangat cemerlang. Ada juga filem yang sarat dengan mesej tersirat yang kadang-kala susah untuk difahamkan untuk sesetengah pihak. Namun, segalanya tentang pembaharuan. Tidak kisahlah dari segi jalan cerita, mesej yang ingin disampaikan, barisan pelakon mahupun helaian yang disarungkan, semuanya menjadikan perfileman tahun ini lebih meriah!

Victoria & Abdul

 

Filem Yang Wajib Kamu Tonton Sebelum Masuk Tahun 2018!

Melihat dari segi rekaan posternya, pasti ramai yang sudah agak tentang jalan ceritanya. Hubungan rapat antara Ratu Victoria dengan hambanya iaitu Abdul. Namun, sebenarnya, filem ini punya kecantikan tersendiri, bukan sahaja kerana lokasi pengambaraannya malah rentetan setiap babak sungguh sempurna dengan gabungan emosi yang gembira, sedih, kecewa serta konflik yang timbul, cukup rasanya! Diarahkan oleh Stephen Frears, ia diinspirasikan daripada cerita benar tentang hubungan yang sangat rapat diantara Ratu Victoria lakonan Judi Dench dan “sahabat baik”nya yang beragama Islam, Abdul Karim lakonan Ali Faizal. Bermula seagai seorang hamba yang mengembara dari tanah India ke negara Britain, Abdul Karim punya impian untuk melihat wajah Ratu di depan mata. Impian nya menjadi realiti dan dia sendiri tidak menyangka bahawa hubungannya bersama Ratu menjadi begitu akrab sehingga Ratu sendiri mengangkat martabatnya sebagai orang kanan beliau. Ratu Victoria mula belajar penulisan Urdu dan mengenali Al-Quran dan Islam melalui Abdul Karim. Namun di pengkahiran cerita tidaklah seindah permulaan sebuah cerita. Kamu harus menontonnya sendiri! Siapkan tisu di tangan! Biarpun ia bergenre komedi-drama, tapi masih mampu mengeluarkan air mata kamu!

Get Out!

Filem Yang Wajib Kamu Tonton Sebelum Masuk Tahun 2018!

Konflik. Sukar diramal setiap babak cerita ini. Bermula dengan watak psycho seorang ibu hinggalah kepada anak perempuannya, semuanya menjadi misteri dan seram. Filem arahan Jordan Peele ini merupakan sebuah filem misteri/ seram yang berbeza dari kebiasaan. Semua babak punya elemen surprise tersendiri. Gabungan watak Chris Washington yang dilakonkan oleh Daniel Kaluuya serta watak Rose Armitage lakonan Allison Williams berjaya membuatkan para penonton cemas setiap masa! Pada plot awal filem ini kamu mungkin memikirkan keluarga Rose ini racist pada teman lelakinya, Chris kerana warna kulitnya. Mungkin juga kerana semua pekerja di rumah Rose adalah dari golongan “black people”. Lama-kelamaan, corak drama nya bertukar kepada tanda tanya terutamanya apabila watak ibu kepada Rose, yang dimainkan oleh Catherine Keener, mula menjadi figura utama dalam filem ini. Berada dalam dimensi luar yang gelap gelita antara hint cerita ini bukan untuk kamu menonton seorang diri! Selamat menonton!

IKLAN

Mother!

Filem Yang Wajib Kamu Tonton Sebelum Masuk Tahun 2018!

Mother! adalah sebuah karya yang mengilham pengorbanan seorang ibu dengan corak penyampaian yang rumit untuk difahami namun indah apabila memahami rangkaian isi tersurat. Tambahan pula, lakonan mantap dari pemenang Oscar, Jennifer Lawrence dan digandingkan dengan pelakon lelaki hebat, Javier Bardem, cukup untuk menjadikan filem ini sebuah filem yang mahal nilainya. Bukan mahal dari segi penghasilan, malah dari segi corak filem ini. Kontroversi yang diciptakan filem ini terus menerus menjadikan orang ramai tertanya-tanya apakah yang berlaku dalam setiap babak filem ini. Ok! Mungkin plot filem ini sedikit berguling seperti “roller-coaster”. Ada watak yang mungkin tidak relevan dalam filem ini, dan ada pulak situasi di mana idealistiknya langsung tidak masuk akal. Nah! Itulah keindahan filem ini sebenarnya. Seperti sukarnya menjadi seorang ibu, begitulah bagaimana pengarah filem ini, Darren Aronofsky ingin membawa penonton merasai keperitan itu. Benar kata orang, pengorbanan seorang ibu itu kadang tidak dapat difahami kalau hanya dengan mata yang melihat, ia harus dirasai seperti mana api membakar diri seorang ibu seperti mana dalam plot terakhir drama ini. Benarlah juga, kasih dan cinta seorang ibu itulah yang kekal selama-lamanya. Tiada tandingan. Jadi persiapkan diri kamu untuk mengembara ke arus dimensi berbeza dalam filem ini. 

Filem Yang Wajib Kamu Tonton Sebelum Masuk Tahun 2018!

“Hope is a weapon”. Well.. mungkin apabila kita bercakap mengenai filem perang, kita akan menggambarkan bandar yang musnah, kereta kebal yang mula memasuki kawasan yang dijajah, ribuan askar bertempur di dalam hutan, si isteri kehilangan keluarga dan sebagainya. Namun tidak kepada filem arahan Christopher Nolan ini yang sememangnya mengetengahkan konflik dalam satu tempat dan masing-masing sedaya upaya untuk hidup walaupun peratusan untuk menyelamatkan diri itu sikit. Apa yang paling menarik tentang filem ini adalah kehadiran Harry Styles yang melakonkan watak Alex cukup memberangsangkan. Jika kamu mahu tahu tentang apa yang berlaku dalam setiap rentetan peristiwa yang berlaku dalam setiap plot cerita ini, harus tontonnya sendiri! Sarat dengan adegan membantu rakan sendiri dari terkorban, filem ini antara naskah yang mahal dalam penghasilan filem ini yang menelan belanja hampir jutaan USD.

IKLAN

Detroit

Filem Yang Wajib Kamu Tonton Sebelum Masuk Tahun 2018!

‘Detroit Rebellion” yang berlaku pada tahun 1967 adalah inspirasi utama pengarah Kathryn Bigelow dalam menyempurnakan jalan cerita yang penuh ganas ini. Sekali lagi, Kathryn mencipta kontroversi dari filem arahannya selepas filem The Hurt Locker menjadi bualan ramai pada tahun 2010. Penindasan, tunjuk perasaan serta kuasa politik antara intipati utama dalam menjadikan filem ini lebih menarik. Jalan cerita yang diaspirasikan dari tragedi sebenar, Lebih dari 40 orang terbunuh dalam tragedi ini dan rata-ratanya adalah mereka yang berdarah “Afrika-Amerika”. Mahu tahu lebih lanjut mengenali konflik dalam plot filem ini? Jom lah tengok!

 

IKLAN

 

 

 

 

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI