Penularan wabak COVID-19 ternyata telah mengubah banyak lanskap pelbagai industri. Selain industri penerbangan yang terjejas teruk industri sukan juga menerima impak yang hampir sama.

Buat masa sekarang hampir keseluruhan perlawanan liga-liga utama di Eropah dan dunia telah digantung buat sementara waktu. Begitujuga dengan kejohanan utama seperti EURO 2020 dan juga Sukan Olimpik Tokyo yang telah diumumkana kan ditunda pada tahun hadapan.

Namun bagi liga-liha utama di Eropah ia dijangka bakal disambung dalam tempoh masa terdekat tetapi dengan syarat bermain di stadium tanpa penyokong.

Di antara liga yang dijangka disambung ialah liga utama Jerman, Bundesliga. Melihatkan perkembangan ini salah sebuah kelab utama liga tersebut, Borussia Monchengladbach mengambil pendekatan yang sedikit unik.

Penyokong Borussia Monchengladbach Papar Keratan Kadbod Di Stadium Tanda Sokongan

IKLAN

Borussia Monchengladbach telah memperkenalkan kempen ‘Stay at home. Be in the stands’. Kempen ini menyaksikan mereka memberi perluang kepada penyokong untuk meletakkan potongan kadbod foto di dalam stadium.

Dengan bayaran hanya EUR19 (RM90), penyokong boleh meletakkan keratan foto mereka dalam bentuk kadbod-stand di dalam stadium kebanggan mereka, BORUSSIA-PARK Stadium.

IKLAN

Penyokong Borussia Monchengladbach Papar Keratan Kadbod Di Stadium Tanda Sokongan

Kempen ini diperkenalkan untuk memberi peluang kepada penyokong memberikan sokogan kepad pasukan apabila liga kembali disambung. Liga di Jerman telah digantung sejak 13 Mac yang lalu dan besar kemungkinan ia akan dilanjutkan dalam tempoh yang bakal diumumkan nanti.

IKLAN

Apa yang menarik lagi kempen ini merupakan inisiatif tanpa untung yang diperkenalkan kelab berkenan bagi menyokong Fanprojekt Monchengladbach dan projek kebajikan yang dijalankan mereka.

Penjaga gol Borussia Monchengladbach, Yann Sommer menyambut baik projek ini dan percaya ia boleh memberikan suntikan semangat kepada dirinya dan rakan-rakan sepasukan di atas padang nanti.

“Ini merpakan idea yang sangat baik. Saya sudah melihat banyak potongan kadbod mula memeunhi tempat duduk stadium. Ia memberikan gambaran kami tidak berseorangan dan sentiasa ada,” jelasnya lagi.

Adakah langkah sama juga akan dilakukan oleh kelab-kelab lain di Jerman mahupun di liga-liga utama Eropah? Apa yang pasti bola sepak tidak akan lagi sama pasca COVID-19. Segalanya telah berubah sehinggalah wabak ini dibanteras sepenuhnya.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI