Couple arguing photo created by our-team - www.freepik.com

Mahu atau tidak laman media sosial kini telah menjadi sebahagian hidup kita yang sangat signifikan. Ia kini bukan lagi menjadi medium untuk perkongsian foto atau video semata malah telah menjadi platform bersifat 360 darjah.

Pelbagai bentuk kandungan telah dihasilkan sama ada oleh individu, kumpulan mahu pun organisasi. Boleh dikatakan kita sekarang hidup di zaman keemasan content yang pelbagai bentuk.

Salah satu platform yang cukup popular sekarang ialah TikTok. Jika dahulu TikTok ini dikaitkan dengan pengguna yang berusia belasan tahun yang ingin berkongsi lenggok tarian semata kini ia telah berkembang menjadi lebih dari itu.

Lihat sahajalah pelbagai profesion turut berkongsi karenah mereka seharian di pejabat. Malah peguam pun sekarang menggunakan TikTok untuk serlahkan bakat tarian tradisional mereka. Jangan main-main.

IKLAN

Bagi pengguna individu pula menggunakan platform seperti ini harus datang dengan tanggung jawab tersendiri. Mungkin apa yang kita lakukan mengguris hati mana-mana pihak?

Gara-Gara Pilihan Lagu Dalam Video TikTok, Wanita Ini Diceraikan Suami
Foto hiasan: later.com

Itulah yang berlaku kepada seorang wanita di Damascus, Syria yang telah diceraikan oleh suaminya gara-gara memuat naik sebuah video. Laporan GulfNews berkata, lelaki tersebut menceraikan isteriya selepas mendapati video rakaman wanita tersebut membuat kerja rumah di muat naik di TikTok.

IKLAN

Menerusi rakaman video itu, wanita tersebut menggunakan lagu latar yang seolah-olah menggambarkan lelaki tersebut berada di bawah kawalan isteri atau ‘takut bini’.

Lagu yang dianggap sebagai provokasi itu menyebabkan suaminya berang dan hilang sabar lalu menceraikannya serta-merta. Lagu berjudul ‘Mesaytara’ yang bermaksud ‘saya dominan’ atau ‘saya akan mengawal awak’ merupakan nyanyian dari penyanyi Syria, Lamis Kan.

IKLAN

Menariknya tentang lagu tersebut ia bukan kali pertama itu membawa kepada perceraian. Terdapat dua lagi kes perceraian dilaporkan di Iraq dan Jordan yang berpunca lagu tersebut.

Kerana lagu badan binasi. Aduhai!

https://www.youtube.com/watch?v=HZguq20yEFg&t=18s

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI