Di musim Covid-19 ini, adalah lebih baik kita disinfeksi setiap penguru rumah sebagai langkah pencegahan. Di Facebook seorang guru ini, ada mengajar cara-cara buat disnfeksi sendiri.

Menurut Nur Farah Ayu, selain dari membersihkan tombol-tombol pintu ia juga sebenarnya boleh juga di buat sebagai mop lantai.

Bahan yang diperlukan hanyalah sebotol Clorox dan 9 botol air sukatan yang sama setiap botol. Kemudian bancuh dan letak di dalam botol yang boleh di spray.

Namun harus diambil berat, larutan clorox tidak boleh disimpan kerana kekuatan bancuhan akan berkurangan apabila telah bercampur dan pastikan tiada bahan lain ditambah kepada bancuhan Clorox.

IKLAN

Malah dia turut mengingatkan orang ramai untuk sentiasa menggunakan topeng muka dan sarung tangan ketikan mengendalikannya.

IKLAN

Baca: Lakukan 4 Tip Pembersihan Ini Selepas Demam Agar Rumah Anda Bebas Dari Kuman!

Ini adalah langkah-langkah untuk anda lakukan Disinfeksi di rumah buat pandauan orang ramai.

IKLAN

Pertama anda perlukan Alat Perlindungan Diri (APD) seperti topeng muka dan sarung tangan. Kemudian tetapkan alat yang diperlukan seperti baldi, kain microfiber, Pel mob, spray ataupun spray gendong.

Langkah-langkah:

  1. Pastikan anda menggunkan topeng muka dan sarung tangan terlebih dahulu.
  2. Sebelum lakukan disinfeksi, pastikan anda sudah melakukan general cleaning dengan lap segala permukaan menggunakan air sabun atau deterjen termasuk Air Cond, meja, lanta serta tombol pintu.
  3. Setelah itu, lakukan disinfeski dengan menggunakan alatan yang diperlukan.
  4. Bersihkan diri anda setelah melakukan perkerjaan disinfeksi. Cuci tangan dengan sabun dan basuh ia dengan air yang mengalir.
  5. Tunggu selama 60 minit dan anda boleh gunakan runagan itu seperti biasa.

Sumber: Nur Farah Ayu