Buat anda yang merupakan kaki fitness dan gym, hari ini pastinya cukup menggembirakan. Ini selepas sekian lama tidak melakukan aktiviti di gimnasium, kerajaan telah mengumumkan operasi di pusat kesihatan tetutup seumpamanya akan dibenarkan beroperasi semula.

Ia merupakan satu daripada perkara penting yang dinyatakan Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menerusi sidang media berkaitan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) hari ini.

Bermula 15 Jun, semua gimnasium, dewan tertutup seperti dewan badminton, kompleks sukan pelbagai, pusat snuker dan pusat-pusat sukan yang lain akan ibenarkan beroperasi semula.

Gym Bakal Dibuka Semula, Buat Kaki Fitness Ini Perkara Perlu Anda ‘Refresh’ Semula

Sudahhampir tiga bulan lamanya aktiviti di gimnasium ditutup. Mungkin anda pun sedikit lupa apa yang perlu dilakukan serta dielakkan ketika melakukan aktiviti di premis tersebut.

IKLAN

Ruang serta privasi yang anda perolehi ketika melakukan senaman di gimnasium merupakan satu nikmat yang mugkin telah lama dilupakan.

Jom kita ‘refresh’ semula apa yang patut anda elak ketika ingin bersenam di gym!

SENAMAN DENGAN PERUT KOSONG

Jangan sesekali biarkan perut anda kosong dan berlapar bila nak bersenam. Jika ini berlaku agak mustahil untuk badan anda membakar lemak dengan baik. Perkara ini berlaku kerana karbohidrat diperlukan ketika proses pembakaran lemak.

IKLAN

Sekiranya tiada bekalan karbohidrat, otot anda akan bekerja sendiri ketika proses tersebut, lalu boleh menyebabkan kerosakan pada otot.

Gym Bakal Dibuka Semula, Buat Kaki Fitness Ini Perkara Perlu Anda ‘Refresh’ Semula

TAK WARM UP

Tanyalah mana-mana jurulatih kecergasan mana sekalipun mereka pasti akan menekankan kepentingan untuk memanaskan badan. Perkara ini sangat penting kerana ia byukan sahaja boleh mengelak berlaku sebarang kecederaan otot malah boleh menyediakan fizikal anda untuk berdepan dengan pelbagai jenis senaman. Ambil masa sekurang-kurangnya lima minit untuk memanaskan badan, bukan susah pun.

IKLAN

TAK KONSISTEN

Jika anda berangan-angan untuk dapatkan hasil yang luar biasa maka perlu ingat senaman yang dilakukan perlulah sentiasa konsisten. Antara kesilapan ramai orang ialah menganggap bahawa senaman boleh dilakukan apabila dirasakan perlu sahaja. Sedangkan aktiviti senaman yang baik memerlukan anda mengikuti jadual yang khas. Jadi lakukanlah secara konsisten dan mengikut jaduak terbaik buat anda.

Gym Bakal Dibuka Semula, Buat Kaki Fitness Ini Perkara Perlu Anda ‘Refresh’ Semula

TAK JAGA MAKAN

Ramai yang beranggapan bahawa selepas bersenam maka anda boleh makan sesuka hati. Tahukah anda bahawa ia hanya perbuatan sia-sia jika tak sertakan senaman dan diet yang betul. Penjagaan pemakanan juga sangat penting bagi mengekalkan kesihatan dan bentuk tubuh badan anda.

TAK LAKUKAN DENGAN BERPERINGKAT

Senaman adalah suatu proses dan anda tidak boleh memaksa otot anda daripada melakukan suatu yang di luar kemampuan secara mengejut. Lakukannya secara
berperingkat dan cuba untuk memperbaikinya dari semasa ke semasa.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI