Hand sanitizer yang berakohol seperti yang kita tau ciri-cirinya mudah terbakar dan tangkap api. Sebaiknya cuba elakkan pergi ke dapur setelah menggunakan hand sanitizer.

Seperti yang kita tahu baru-baru ini, tersebarnya gambar individu terbakar tangan kerana di sambar api selepas menggunakan hand sanitizer.

Menurut Emrys Raphael di Facebook, hand sanitizer bukanlah sesuatu yang boleh dianggap bahan mainan, hand sanitizer digunakan sekiranya anda berada di luar rumah yg tiada punca air utk anda basuh dan sabun. Kandungan hand sanitizer mengandungi >70% kandungan alkohol adalah mudah meruap dan SANGT MUDAH TERBAKAR!

Hati-hati, Hand Sanitizer Highly Flammable! Lelaki Ini Kongsi Beberapa Fakta Tentangnya Yang Ramai Tak Tahu

IKLAN

“Hand Sanitizer bukan barang mainan. Ini akibatnya penggunaan hand sanitizer yg salah pada tempat n ketika.. jika anda berada dirumah, memadai membasuh n sabun tangan anda utk bunuh kuman. Hand sanitizer digunakan sekiranya anda berada di luar rumah yg tiada punca air utk anda basuh n sabun. Kandungan hand sanitizer mengandungi >70% kandungan alkohol adalah mudah meruap dan SANGAT MUDAH TERBAKAR! HIGHLY FLAMMABLE!

“Dengan Penyalahgunaan Hand Sanitizer jugaklah menyebabkan Harga di pasaran meningkat dan ada yang mengambil kesempatan meletakkan harga yahudi utk pelanggan disebabkan permintaan dan margin pengeluaran yg turut tinggi.

“Jangan salah guna HAND SANITIZER!! Guna bila perlu!!!” tulisnya di Facebook.

IKLAN

Ini adalah beberapa fakta tentang hand sanitizer yang anda perlu tahu…

#1: Jangan merokok terus ketika hand sanitizer masih anda belum kering

Perkara yang sama bila anda apply hand sanitizer di tangan dan anda hendak menghisap rokok ketika ditangan anda hand sanitizer masih belum kering. Api pada pencucuh akan sambar tangan anda yg mempunyai hand sanitizer yang belom kering.

IKLAN

#2: Pengudaraan Mesti Ada Ketika Menggunakan Hand Sanitizer Di Dalam Kereta

Penggunaan hand sanitizer didalam kereta juga TIDAK DIGALAKKAN.. ini akan meningkatkn kandungan etanol terwap (volatile ethanol) didalam kereta tinggi dan bahaya utk anda bernafas, dan boleh melemaskan. Terutama hand sanitizer jenis spray. Ini kerana ia akan atomize kan molekul alkohol kepada zarah halus dan bahaya jika kita terhidu (inhale). Pengudaraan semasa memakai hand sanitizer perlu ada. Buka tingkap sekiranya anda menggunkannya didalam kereta.

#3: Jangan letak dan simpan hand sanitizer di tempat punca api

Jangan letak dan simpan Hand sanitizer di tempat yang mempunyi punca api dan di dalam keadaan suhu tinggi seperti didalam kereta kerana takat didih (boiling point) alkohol adlah rendah 78^C berbeza dengan takat didih air iaitu 100^C Jgn plk ada yg cuba-cuba nak rasa bila sanitizer anda berbau buah-buahan.. its a chemical. Its a solven and its a concentrated!

Sumber: Emrys Raphael Facebook
Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI