Ibu atau bapa mesti lepas mandikan anak, selalunya anda akan tempekkan bedak di muka anak-anak bukan? Mana tidaknya kita dibersarkan melihat ibu-ibu kita menyiapkan kita dengan pekara seperti ini.

Namun menurut Dr Ahmad Luqman Bukhari, Di Facebooknya, dia menyuruh ibu dan bapa hentikan tabiat ini.

Menurut beliau, dia juga dibesarkan dengan cara yang sama, namun pandangannya berubah sejak diri membaca amaran daripada American Academy of Paediatric tentang bahaya perbuatan itu.

Hentikan Tabiat Sapu Bedak Selepas Mandi, Doktor Ini Beri Penjelasan Bahaya Untuk Kesihatan Si Kecil!
Young father changing diapers to his baby boy in bedroom.

“Rupanya doktor pakar kanak-kanak dah bagitau lama dah pasal benda ni. Even kes baby mati akibat masalah pernafasan yang berpunca dari debu bedak ni dah dilaporkan sejak awal tahun 60-an lagi.

IKLAN

“Bila kita sapu kat anak, risiko memang tinggi untuk anak kita terhidu lalu berterusan masuk ke dalam salur pernafasan.

“Akhirnya boleh sampai ke paru-paru si comel kita hingga menyebabkan dia sering terbatuk, sesak nafas dan akhirnya mengalami jangkitan paru-paru yang serius (talcum powder poisoning)!” Tulisnya yang merupakan seorang doktor di Hospital Tuanku Ja’afar, Seremban.

IKLAN

Menurutnya debu bedak talcum sebenarnya sangat bahaya untuk bayi dan boleh merosakkan salur pernafasannya.

Hentikan Tabiat Sapu Bedak Selepas Mandi, Doktor Ini Beri Penjelasan Bahaya Untuk Kesihatan Si Kecil!
A new study finds negligible increased risk for ovarian cancer from use of talcum or other powder on the genitals.

“Lagi-lagi bayi yang berisiko dan mempunyai sistem pernafasan sensitif seperti bayi pramatang, anak yang menghidap sakit jantung dan mempunyai breathing problem sejak lahir.

IKLAN

“Tak apalah kalau anak kita nampak comot sikit, tak berbedak wangi macam anak orang lain. Asalkan kesihatan dia tak terganggu.” Tulisnya lagi.

Beliau yang rasa serba salah kepada anaknya kerana pernah terbuat  benda yang bahayakan kesihatannya ini turut meminta orang ramau untuk sebarkan info ini kepada ibu bapa agar tidak mengulangi kesilapan yang sama lagi.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI