Migraine atau sakit kepala memang tidak akan menyenangkan buat sesiapa yang menghadapinya. Silap hari bulan efek sampai semuanya serba tidak kena.

Anda mungkin perlukan tidur selama satu hingga dua jam untuk melegakan kepala anda. Tetapi tahukah anda, ada beberapa cara lain untuk melegakan sakit kepala.

MASKULIN senaraikan 6 cara untuk melegakan dan mengurangkan sakit kepala, antaranya ialah;

#1: Minum air untuk tambahkan cecair dalam badan

Hiris Bawang Putih & Letakan Di Tepi Kepala ini dia Beberapa Cara Untuk Legakan MigraineKebarangkalian badan ada memerlukan air atau dehidrasi kerana itulah anda pening, untuk kembali seperti biasa anda memerlukan cecair dalam tubuh badan dengan meminum air kosong, air limau purut atau teh.

IKLAN

#2: Hiris bawang putih

Hiris Bawang Putih & Letakan Di Tepi Kepala ini dia Beberapa Cara Untuk Legakan MigraineSalah satu petua untuk hilangkan pening adalah anda perlu hiris bawang putih secara halus dan letak di tepi dahi sehinnga sakit kepala itu hilang.

#3: Duduk tegak

IKLAN

Hiris Bawang Putih & Letakan Di Tepi Kepala ini dia Beberapa Cara Untuk Legakan MigraineDuduk tegak juga boleh menghilangkan sakit kepala. Jada posisi badan dan jangan terlalu membongkok. Pastikan leher dapat menahan berat kepala. Selalunya perkara ini terjadi kerana leher tidak dapat menahan bebean yang ada di bahagian kepala lalu itotnya menegang dan akhirnya menimbulkan rasa pening, jadi cuba ubah posisi duduk anda dan duduk tegak.

#4: Minum air rebusan epal hijau

IKLAN

Hiris Bawang Putih & Letakan Di Tepi Kepala ini dia Beberapa Cara Untuk Legakan MigraineEpal hijau bukan sahaja bagus dimakan begitu sahaja, air rebusannya juga bagus untuk menghilangkan sakit kepala. Caranya belah epal hijau dan rebuskan bersama beberapa gelas air. Kemudian ia akan pekat dan letakan di dalam gelas tersebut. Jangan campurkan gula untuk kesan yang lebih baik.

#5: Rendamkan kaki

Hiris Bawang Putih & Letakan Di Tepi Kepala ini dia Beberapa Cara Untuk Legakan MigraineSalah satu cara lain, ambil besen atau bekas berisi air suam dan rendamkan kaki selama beberapa minit. Cara ini dapat menurunkan tekanan darah dari kepala dan serta akan melegakan badan.

#6: Picit kepala dengan limau kasturi

Hiris Bawang Putih & Letakan Di Tepi Kepala ini dia Beberapa Cara Untuk Legakan MigrainePerahkan limau Kasturi ke atas kepala kemudian ramas rambut perlahan dan picit kepala untuk melancarkan aliran darah. Untuk langkah terakhir bilas dengan menggunakan air yang bersih.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI