Pada minggu ini, Honda Malaysia melancarkan model City Hatchback terbaru ke pasaran Malaysia. Ia sekali gus membawa pasaran hatchback segmen B ‘Selangkah Ke Hadapan’ (A Step Above), menerusi rekaan sporty, teknologi e:HEV dan ciri-ciri termaju yang pertama dalam segmennya.

Tampil dengan empat iaitu RS e:HEV, V, E dan S, City Hatchback bakal disasarkan kepada golongan muda yang mahukan sebuah hatchback yang sporty dan premium. Pada majlis pelancarannya, Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Honda Malaysia, Puan Madoka Chujo berkata, “Hari ini, Honda Malaysia akan mencipta satu lagi sejarah penting dengan menawarkan model City yang popular dalam bentuk sebuah hatchback.

Honda City Hatchback Kini Dipasarkan Di Malaysia Dengan Rekaan Lebih Sporty
Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Honda Malaysia, Puan Madoka Chujo

“Sejak bertahun-tahun menerusi generasi yang lalu, City telah berevolusi dan menjadi salah satu model sedan segmen B yang paling diminati di Malaysia. Lebih daripada 380,000 unit telah terjual di pasaran Malaysia sejak City Generasi ke-2 diperkenalkan pada tahun 2002.”

“Kami sangat teruja untuk melancarkan model terbaharu kami yang cukup menarik perhatian, City Hatchback Serba Baharu. Ia akan menjadi sebuah model yang akan menetapkan trend menerusi teknologi termaju yang pertama dalam segmennya, ciri-ciri premium, versatiliti konfigurasi ULTRA Seats dan yang paling penting sekali, ia sangat seronok dipandu. Saya juga berbesar hati untuk mengumumkan bahawa setakat hari ini kami sudah menerima sebanyak 2,000 unit tempahan City Hatchback Serba Baharu,” kata Puan Chujo.

Honda City Hatchback Kini Dipasarkan Di Malaysia Dengan Rekaan Lebih Sporty

Honda City Hatchback tampil dengan konseo ‘Energetic Hatchback’ menawarkan kepelbagaian yang dimahukan daripada sebuah hatchback. Rekaan luaran ‘RS’ yang eksklusif pada hatchback ini memberikannya gayaan sporty untuk varian RS e:HEV. Varian paling tinggi itu akan menerima kemasan Hitam Berkilat pada Gril Hadapan, Solid Wing Hitam dan Perumah Cermin Sisi untuk memberikan ekspresi warna badan dua tona.

PRESTASI

Dari segi prestasi pula, City Hatchback dilengkapi dengan teknologi e:HEV Honda untuk varian RS. Ia dijana rangkaian kuasa 1.5L Sports intelligent Multi-Mode Drive (i-MMD) dan dipadankan dengan transmisi Electric Continous Variable Transmission (e-CVT), ia mampu menjana kuasa sebanyak 109PS dan tork mencecah 253Nm.

Rangkaian kuasa e:HEV akan membawakan pengalaman pemanduan ke satu tahap baru kepada pemandu dengan pecutan yang lancar dan penjimatan bahan api luar biasa. Sebagai tambahan, sistem hibrid 2-motor Honda yang unik dan canggih itu boleh bertukar diantara tiga mod pemanduan iaitu Pacuan EV, Pacuan Hibrid dan Pacuan Enjin secara bergilir-gilir dengan penuh kecekapan bergantung kepada kondisi pemanduan.

Honda City Hatchback Kini Dipasarkan Di Malaysia Dengan Rekaan Lebih Sporty

IKLAN

Bagi varian Petrol V, E dan S City Hatchback Serba Baharu, ia menggunakan enjin 1.5L DOHC-VTEC yang mampu menjana kuasa sebanyak 121PS, paling tinggi dalam segmennya dan tork maksimum 145Nm. Enjin yang efisien ini menawarkan keseimbangan ideal di antara prestasi pemanduan yang menyeronokkan dan penjimatan bahan api untuk sebuah hatchback.

Bukan itu sahaja, pasukan Penyelidikan dan Pembangunan (R&D) Honda telah berjaya membina ketegaran badan City Hatchback Serba Baharu yang 6% lebih kukuh berbanding Jazz bagi menawarkan kerangka yang berketegaran tinggi untuk keselamatan jika berlaku pelanggaran.

Honda City Hatchback Kini Dipasarkan Di Malaysia Dengan Rekaan Lebih Sporty

Untuk memberikan kabin yang lebih senyap kepada pemandu dan penumpang, tiang A dan B City Hatchback Serba Baharu telah diisi dengan semburan busa polyurethane. Selain bahan penyerap bunyi dengan pelbagai ketebalan dipasang pada bahagian bawah ruang enjin untuk mengurangkan bunyi dan getaran.

Ruang dalaman City Hatchback Serba Baharu menawarkan gayaan yang sofistikated menerusi penggunaan tekstur yang berkualiti tinggi, penuh fungsi dan praktikal. Kabin varian RS e:HEV hadir dengan tempat duduk Ultrasuede*¹ yang sporty bersama Jahitan Benang Merah pada kemasannya.

IKLAN

Manakala ruang dalaman varian V pula didatangkan dengan Tempat Duduk Kulit*¹. Varian RS e:HEV juga menampilkan Paparan Kluster Meter (TFT) Interaktif berukuran 7-inci yang menawarkan akses mudah ke atas maklumat pemanduan berdasarkan kepada keperluan pemandu.

Satu lagi ciri yang pertama dalam segmennya dan ada pada varian RS e:HEV ialah Corong Pendingin Hawa Belakang untuk keselesaan penumpang belakang. Varian RS e:HEV, V dan E dilengkapi Paparan Audio berukuran 8-inci yang boleh dipadankan bersama Apple CarPlay dan Android Auto*², selain Panel Pendingin Hawa Automatik serta 2 Port USB pada bahagian bawah poket untuk memberi lebih kemudahan.

CIRI CANGGIH TAMBAHAN

Satu lagi ciri canggih turut ditampilkan ialah Brek Parkir Elektrik pada varian RS e:HEV. Pemilik varian RS e:HEV, V dan E juga boleh menghidupkan enjin serta pendingin hawa dari jauh sebelum masuk ke dalam kabin kereta melalui ciri Penghidup Enjin Kawalan Jauh.

Pertama dalam kelasnya dari segi keselamatan, City Hatchback Serba Baharu menampilkan ciri Honda LaneWatch pada varian RS e:HEV dan V.

Teknologi keselamatan berasaskan kepada kamera itu memantau kehadiran kenderaan pada bahagian kiri kereta dan mengurangkan titik buta menerusi visual yang dipaparkan secara langsung pada sistem infohibur.

IKLAN

Varian City Hatchback RS e:HEV Serba Baharu juga hadir dengan ciri keselamatan termaju yang paling lengkap dalam segmennya iaitu Honda SENSING. Senarai sistem bantuan keselamatan pemandu di dalam Honda SENSING termasuklah:

1. Kawalan Pemanduan Adaptif (Adaptive Cruise Control)
2. Sistem Brek Mitigasi Pelanggaran (Collision Mitigation Braking System)
3. Sistem Amaran Pelanggaran Hadapan (Forward Collision Warning)
4. Sistem Bantuan Kekal Lorong (Lane Keep Assist System)
5. Sistem Mitigasi Keluar Dari Jalan (Road Departure Mitigation)
6. Amaran Keluar Lorong (Lane Departure Warning)
7. Lampu Tinggi Auto (Auto High Beam)

Honda City Hatchback Kini Dipasarkan Di Malaysia Dengan Rekaan Lebih Sporty
Presiden & Ketua Pegawai Operasi Honda Malaysia Sdn. Bhd, Sarly Adle Sarkum bersama Pengarah Urusan Honda Malaysia Sdn. Bhd, Madoka Chujo.

Sebagai tambahan, City Hatchback Serba Baharu juga hadir dengan beberapa ciri keselamatan standard yang lain seperti Bantuan Kestabilan Kenderaan, Sistem Brek Anti-Kunci, Agihan Brek Elektronik, Bantuan Brek, Amaran Berhenti Kecemasan, Bantuan Mula Mendaki (Hill Start Assist) dan ISOFIX Tempat Duduk Belakang I-SIZE Type dan Amaran Tali Pinggang Keledar pada tempat duduk belakang.

Varian RS e:HEV dan V dilengkapi dengan 6 beg udara. Varian RS e:HEV juga menerima ciri tambahan Brek Pegun Automatik (Auto Brake Hold) yang memberi lebih kemudahan kepada pemandu ketika dalam situasi trafik bergerak dan berhenti.

Dengan rekaan hatchback baharu yang menarik dan pakej lengkap ‘Selangkah Ke Hadapan’ yang ditawarkan, City Hatchback Serba Baharu sememangnya ideal untuk keluarga dan eksekutif muda yang menjalani gaya hidup aktif, serta mahu menikmati pemanduan harian yang bergaya dan sporty. Honda Malaysia menyasarkan untuk menjual sebanyak 1,000 unit City Hatchback Serba Baharu sebulan.

Jangan lupa subscribe channel Telegram MASKULIN untuk update paling terkini!

https://www.youtube.com/watch?v=I4uVqnrby1I&t=25s

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI