Bermula pada 12 Julai 2021, kerajaan telah memperkenalkan skim i-Citra di mana pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) boleh melakukan pengeluaran sehingga RM5,000. Ia merupakan satu lagi inisiatif diperkenalkan kerajaan untuk membantu rakyat Malaysia yang berdepan dengan cabaran ekonomi sepanjang penularan wabak COVID-19.

i-Citra merupakan skim susulan selepas pengenalan i-Lestar dan i-Sinar menerusi Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi. Buat anda yang telah awal memohon telah dimaklumkan bahawa i-Citra telah mula dikreditkan secara berperingkat bermula semalam.

Pengkreditan atau pembayaran pertama tersebut akan dikreditkan ke akaun bank berdaftar ketika anda melakukan permohonan sebelum ini.

IKLAN

Memetik laporan Astro Awani, Ketua Ekonomi Bank Islam Malaysia Berhad, Mohd Afzanizam Abdul Rashid menasihatkan kepada pemohon yang mendapat bayaran agar membelanjankan wang tersebut dengan sebaiknya. Ia memandangkan wang itu sebenarnya untuk simpanan di hari tua.

“Tujuan penggunaan i-Citra ini sebainya untu tujuan yang asas dan penting supaya ia dapat menepati tujuan utama kenapa program ini diperkenalkan. Ia adalah untuk meringankan dan melegakan beban kewangan khususnya bagi mereka yang sangat terkesan,” jelasnya lagi.

IKLAN

Tambahnya, pilihan berada ditangan pencarum untuk membuat keputusan yang sebaiknya kerana berdasarkan kelayakan, ramai yang boleh meohon skim tersebut. Sebagai pencarum, anda harus menentukan keputusan yang terbaik untuk diri sendiri dan keluarga.

Bagi anda yang mungkin ingin memohonnya, i-Citra merupakan skim pengeluarkan maksima sehingga RM5,000 tertakluk kepada jumlah baki simpanan akaun 1 dan 2.

IKLAN

Pengenalan i-Citra diperkenalkan sebagai salah satu program pemulihan ekonomi PEMULIH yang diumumkan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada 28 Jun lalu. Ia merupakan salah satu inisiatif jangka masa pendek untuk membantu rakyat Malaysia berdepan dugaan ekonomi.

Buat anda yang memohon dan berjaya melakukan pengeluaran skim ini, gunalah wang itu sebaiknya. Mungkin ia dapat membantu meringankan beban anda.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI