PLUS Malaysia Berhad menjangkakan jumlah aliran trafik akan melonjak sehingga 1.84 juta kenderaan setiap hari bermula hari pertama pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan(PKPP).

Aliran trafik di semua lebuh raya kendalian PLUS dijangka melonjak hingga 15% pada esok hari(Jumaat) sehingga Ahad ini.

Jangkaan lonjakan trafik itu adalah berikutan orang ramai mengambil peluang untuk pulang ke kampung halaman masing-masing susulan perjalanan merentas negeri di benarkan sepanjang PKPP.

Namun harus berhati-hati, pastikan keselamatan anda terkawal dan elakkan memandu dalam keadaan mengantuk kerana ia akan mengakibatkan Mircrosleep dan akhirnya akan memyebabkan kemalangan.

Apa itu microsleep?
Microsleep adalah keadaan di mana kita akan tertidur kurang dari 30saat tanpa disedari. Ia kerap terjadi terutamanya ketika memandu sangat merbahaya kepada keluarga.

IKLAN

Microsleep terjadi tanpa amaran, apabila badan letih, otak akan ‘tertidur’ selama beberapa saat, walaupun mata kita terbuka dan tangan memegang stereng.

Lebih membimbangkan, akibat terkejut selepas terjaga dari microsleep, anda akan tersentak dan mempunyai risiko kekejangan.

IKLAN

Andai kata anda memandu tetapi tersegguk-segguk, kelopak mata semakin tertutup dan kuyu, mata anda terkebil-kebil dan tatapan di hadapan anda kosong ambilah langkah-langkah pencegahan dengan berhenti seketika untuk tidur selama 20 minit atau bertukar pemandu.

Sekiranya ‘co-pilot’ anda tidak boleh memandu, anda boleh berbual dengan teman sepanjang perjalanan atau dengar radio dan menyanyi sekuat yang mungkin.

IKLAN

Gerakkan tubuh badan supaya melancarkan aliran oxygen ke dalam badan dan boleh ambil vitamin serta kafein untuk mengelakan mengantuk.

Antara faktor berlakunya microsleep adalah terlalu penat dan kurang tidur. Malah jadual tidur yang tidak menentu dan badan cuba untuk melawan rasa mengantuk juga memainkan peranan penting dalam microsleep.

Sumber: KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI