10 malam terakhir atau lebih dikenali dengan malam Lailatul Qadar menjadi suatu perkara yang dinanti-nantikan oleh seluruh umat Islam yang menjalani ibadah puasa. Dijangkakan salah satu antara 10 malam ini boleh mendapat keberkatan dan pahala yang melimpah jika seseorang bersujud kepadaNya.

 

“Barangsiapa menegakkan solat pada malam Lailatul Qadar dalam keadaan iman dan mengharap balasan dari Allah , diampunilah dosa-dosanya yang telah lalu”. (H.R Al Bukhari no.1768, An Nasa’i no. 2164, Ahmad no. 8222)

Ini Yang Anda Akan Dapat, Jika Anda Beribadah Pada 10 Malam Terakhir Ramadhan

Rasulullah tidak mengatakan: “Dalam keadaan mengetahui Lailatul Qadar”. Jika hal itu merupakan syarat untuk mendapatkan pahala tersebut, niscaya Rasulullah S.W.T menjelaskan pada umatnya. Adapun pendalilan mereka dengan sabda RasulullahS.W.T :

 

مَنْ يَقُمْ لَيْلَةَ الْقَدْرِفَيُوَافِقُهَا

IKLAN

 

“Barangsiapa yang menegakkan solat pada malam Lailatul Qadar dan menepatinya.”

 

Maka makna فيوافقها di sini adalah: bertepatan dengan terjadinya Lailatul Qadar tersebut, walaupun ia tidak mengetahuinya”.

 

IKLAN

Semoga anugerah Lailatul Qadar ini dapat kita raih bersama, sehingga mendapatkan keutamaan pahala yang setara (bahkan) melebihi amalan 1000 bulan. Amiin Ya Rabbal ‘Alamin.

FB, Mudahnya Islam

Pastinya anda akan berasa sangat teruja dengan malam ini kan? Antara manfaat yang boleh diperoleh dari setiap umat Islam pada 10 malam terakhir Ramadhan ini adalah:

1. Diampuni Segala Dosanya

Fadhilat atau ganjaran yang diperolehi oleh orang Islam di malam 10 terakhir bagi yang berpuasa dan melaksanakan ibadah sunat lainnya seperti bersolat tarawih, solat tahajjud, memperbanyakkan bacaan Al-Quran, berzikir, dan sebagainya akan dihapuskan dosanya di masa lalu.

IKLAN

Inilah ganjaran yang Allah S.W.T berikan kepada hambanya. Kerana manusia bukan maksum yang tidak melakukan kemungkaran dan dosa dan sebab itulah sepuluh malam terakhir Ramadhan ini adalah satu kesempatan untuk kita hapuskan dosa-dosa yang lalu.

 Ini Yang Anda Akan Dapat, Jika Anda Beribadah Pada 10 Malam Terakhir Ramadhan

2. Doa Dimakbulkan

Hidup di dunia jangan dipersia-siakan dan 10 malam terakhir adalah kesempatan yang perlu direbut oleh setiap umat Islam untuk memohon dan bermunajat kepada Allah. Doa-doa umat Islam akan dikabulkan oleh Allah S.W.T sama ada doa untuk kebaikan di dunia mahupun kebaikan di akhirat.

3. Dijauhkan Dari Api Neraka

Umat Islam yang beribadat di sepuluh malam terakhir bulan Ramadhan dan mengajak ahli keluarganya turut serta untuk beribadah, ia akan dijauhkan dari api neraka dan dibukakan untuknya pintu-pintu syurga. Siapa yang mahu masuk api neraka? Jadi kita sebagai umat Islam kena rebut peluang ini untuk melaksanakan ibadat kepada Allah.

4. Mendapat Pahala Kebaikan Seribu Bulan

Barangsiapa yang melakukan ibadah di sepanjang malam di bulan Ramadhan dan ia mendapat malam lailatul qadar maka ia akan mendapat pahala atau kebaikan setimpal dengan kebaikan seribu bulan serta diampuni dosa-dosanya yang lalu.

Ini Yang Anda Akan Dapat, Jika Anda Beribadah Pada 10 Malam Terakhir Ramadhan

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI