Lelaki zaman sekarang sudah peka dengan penjagaan diri terutamanya rambut. Disebabkan itu juga semakin hari semakin banyak produk dan servis mencucui rambut ditawarkan di laman media sosial kepada mereka.

Namun dalam keghairahan menjaga rambut jangan pula tersilap langkah sehingga mendatangkan keburukan pula. Kali ini MASKULIN ingin kongsikan 7 kesilapan biasa yang dilakukan lelaki dalam penjagaan rambut.

TAK KENA DENGAN GAYA HIDUP

Kalau Tak Mahu Rambut Botak Tengah, Elak Lakukan 7 Perkara Ini!

Kesilapan pertama yang sering dilakukan oleh lelaki dalam memilih gaya rambut ialah ia tak sesuai dengan gaya hidup mereka. Sebagai contoh jika anda seorang yang bekerja awal pagi dan hanya ada masa singkat untuk bersiap elakkan gaya rambut yang terlalu complicated.

Anda tiada masa untuk basuh, pre-styling, mengeringkan rambut dan menggayakan dengan pelbagai produk setiap hari.

TERLALU RISAU KONDISI RAMBUT

IKLAN

Kalau Tak Mahu Rambut Botak Tengah, Elak Lakukan 7 Perkara Ini!

Ada setengah orang yang sangat peka dengan rambut sendiri sampai mengalahkan orang perempuan. Rambut hendaklah sentiasa dalam keadaan sama seperti yang anda lakukan sebelum keluar rumah. Susah kalau seperti ini kerana jika anda banyak habiskan masa di luar ia amat mustahil. Jadi pilih gaya rambut yang lebih mudah dan on-the-go.

BACA: 10 Gaya Rambut Stailo Masa Kini, Barulah Kacak Seperti Brad Pitt

TERLEBIH PRODUK

Kalau Tak Mahu Rambut Botak Tengah, Elak Lakukan 7 Perkara Ini!

IKLAN

Ini satu lagi kesalahan yang sering dilakukan oleh lelaki. Pastikan untuik rambut anda tak guna lebih dari dua produk sahaja. Jika lebih daripada itu ia bermakna anda tak yakin dengan penggayaan sendiri atau ada masalah keyakinan diri. Less is more!

CUBA ELAK PENGERING RAMBUT

Kalau Tak Mahu Rambut Botak Tengah, Elak Lakukan 7 Perkara Ini!

Jangan terlalu kerap menggunakan pengering rambut kerana ia boleh memberikan kesan dalam jangka masa panjang. Kalau nak guna sekalipun pastikan tak lebih sekali dalam sehari. Haba panas yang keluar dari pengering rambut boleh merosakkan rambut jika kerap digunakan.

IKLAN

BELANJA LEBIH BELI PRODUK

Tak salah kalau anda nak beli produk penjagaan dan penggayaan rambut. Namun biarlah berpada-pada dan harganya pula janganlah sampai lebih mahal daripada bajet makan sebulan. Di pasaran sekarang terdapat pelbagai jenis yang dijual dan banyak yang harganya berpatutan. Jangan terlalu memilih jenama ya.

KERAP MEMBASUH RAMBUT

Tahukah anda bahawa kulit kepala kita mengelurkan sejenis minyak semulajdi yang bertindak melindungi kepala. Tak salah nak basuh tapi janganlah terlalu kerap. Cukup hanya bila anda mandi pada waktu pagi dan malam.

SYAMPU 2 DALAM 1

Sebolehnya elakkan guna syampu 2 dalam 1 bersama perapi. Ya, tak dinafikan memang anda fikir ia menjimatkan namun ia tidak memberikan kesan dan hasil yang sama seperti anda guna syampu dan perapi secara berasingan.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI