Jangan pandang remeh dengan darah tinggi! Selain pengambilan makanan dan minuman yang tidak sihat, gaya hidup anda juga memainkan peranan dalam mempengaruhi tekanan darah tinggi.

Sekiranya anda penghidap darah tinggi atau telah memasuki borderline, pastikan anda ubah corak pemakanan dan gaya hidup kepada yang lebih sihat.

Tekanan darah tinggi tidak mengenal usia. Malah kini, ramai orang muda yang menghidap darah tinggi bukan sahaja disebabkan oleh pemakanan yang tidak sihat tetapi disebabkan tekanan hidup.

Untuk memastikan tekanan darah tinggi anda berada dalam keadaan normal, pastikan anda pantang senarai perkara yang dikongsi Dr Abdul Rahim ini menerusi laman Facebooknya.

Semoga perkongsian ini boleh anda praktikkan dan anda bebas daripada tekanan darah tinggi.

Apa nak pantang bila ada darah tinggi atau borderline case?

A. Ramai gang doc di luar sama sedang hadapi BORDERLINE darah tinggi. Kalau tak pantang, lepas le BORDER / sempadan le. Hihihi… Termasuk le anda dalam gang berdarah tinggi. Oleh BERPANTANG2 le dari sekarang sebelum dapat passport confirm darah tinggi.

B. Mai doc share & explain cara detail MENGAPA KITA BERPANTANG. Untuk ELAK daripada kena HYPERTENSION.

IKLAN

C. Anda perlu PANTANG:

1. MASIN

GARAM adalah musuh PALING BAHAYA bagi darah tinggi. Kalau le LEBIH garam/ natrium dalam diet anda, ia akan menyerap cecair ke dalam saluran darah anda lalu meningkatkan tekanan darah. Doc nasihat uoll elak daripada makanan yang diawet spt: ikan masin, ikan/ udang kering, ikan bilis, telur masin, daging diawet, sosej, daging burger, jeruk, belacan, cincaluk, budu, keju, pekasam, makan dalam tin atau frozen, mayones, kicap, sos, tauchu, dan lain-lain.

MAKA TERBAIK GUNAKAN:
a) Rempah ratus, herba, bawang putih atau merah dalam masakan anda.
b) Perah jus limau untuk ganti garam dalam masakan. Terbaik makan le makanan SEGAR & SEMULA JADI.

2. EMOSI

IKLAN

Doc & uoll tau hidup ni bukan selalunya indah. Ujian je dok mai. Lewat tidur, stress, susah hati, tension, ghablah dan lain-lain masaalah hidup. Allah saja yang Maha Mengetahui. Ini menyebab hormon adrenaline melambung tinggi. Maka DENYUTAN & kadar JANTUNG kita deras & saluran darah sempit. Apa lagi darah tinggi SHOOT UP le.

3. ROKOK

Ni le RACUN utama bernama NIKOTIN yang membuatkan darah anda pekat & juga merosakkan dinding saluran darah anda yang membuat, ia tersumbat lalu darah tinggi le anda.

4. EXERCISE & KELUARKAN PELUH anda yang masin tu

Ni MALAS je, peluk bantai. Bangun! Jom exercise! Tak exercise, natrium tinggi dalam darah, tekanan darah tinggi le jua. Bersenam cara berkala.

IKLAN

5. Kekal SIHAT & CERGAS. TURUNKAN BERAT BADAN.

Kata satu kajian, kalau le perut buncit anda dapat diturunkan 1 kg, bacaan darah tinggi leh turun 1 digit.

Kurangkan makanan BERGORENG, BERLEMAK, minuman & makanan manis supaya anda badan 6 pack & ramping cam gitar & bukan tong drum. Hihihi.

Tu terbaik & darah tinggi TAK berani menghampiri & mengorat anda. Don’t worry, JODOH anda, Allah dah tentukan.

6. Awas penggemar KOPI

Sesetengah penyelidik percaya bahawa kafein menyebabkan kelenjar adrenal anda melepaskan lebih banyak adrenalin, yang menyebabkan tekanan darah anda meningkat. Kan uoll & doc ni hantu KOPI, terpaksa le cut down kopi lepas ni.