Image by pressfoto on Freepik

Persaingan mendapatkan kerja pada masa kini kadangkala dirasakan cukup hebat sekali. Negara kita kini mempunyai cukup ramai graduan yang masih tidak mempunyai kerja setimpal dengan taraf pendidikan mereka.

Salah satu inisiatif yang dijalankan oleh kerajaan bagi membantu mereka ialah dengan memperkenalkan inisiatif MySTEP atau Malaysia Short-Term Employment Programme. Ia merupakan sebuah inisiatif yang bakal diteruskan dengan menawarkan lebih banyak peluang pekerjaan secara kontrak ke dalam sektor awam dan syarikat berkaitan kerajaan (GLC).

Inisiatif MySTEP Tahun 2023 Tawar Lebih 50,000 Peluang Pekerjaan, Siapa Nak Kerja Boleh Cuba
Image by yanalya on Freepik

APA ITU MYSTEP

Bagi tahun 2023 inisiatif ini dilaporkan telah diteruskan sehingga 31 Disember 2023. Terlebih dahulu sebelum melanjutkan informasi ini anda perlu tahu apakah itu MySTEP? Manalah tahu anda, keluarga atau kenalan rapat yang sedang mencari kerja. Bolehlah cuba membuat permohonan.

1. Malaysia Short-Term Employment Programme (MySTEP) merupakan inisiatif Kerajaan yang menyediakan peluang pekerjaan jangka pendek (kontrak) di pelbagai Kementerian, Agensi Kerajaan, Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC), Syarikat Pelaburan Berkaitan Kerajaan (GLIC) dan Rakan Strategik.

2. MySTEP merupakan inisiatif disediakan khusus buat warganegara Malaysia berusia 18 tahun ke atas daripada pelbagai latar belakang akademik. Tidak kisahlah apa jenis sijil atau kelajayan yang anda ada, boleh cuba mohon.

3. Tahun 2021 MySTEP mencatatkan kejayaan dengan dah jumlah penyertaan seramai 64,921 orang. Itu satu angka melebihi sasaran asal iaitu seramai 50,000 penempatan pekerjaan.

4. Bagi tahun 2022 pula, MySTEP ni sasarkan sebanyak 80,000 peluang penempatan pekerjaan.

IKLAN

5. Tahun ni pula melihat kepada kejayaan program pada tahun-tahun lepas, inisiatif ni diteruskan seperti yang telah diumumkan dalam RUU Perbelanjaan Sementara 2023.

6. Jadi tahun ni, MySTEP diteruskan dengan tawarkan 50,000 kerja kosong yang meliputi 15,000 penempatan di Sektor Awam dan 35,000 penempatan di GLC / GLIC dan Rakan Strategik.

7. Selain itu, kerajaan berharap inisiatif ni terus memberi manfaat khususnya kepada rakyat Malaysia dalam penempatan pekerjaan yang seterusnya akan mencapai hasrat Kerajaan untuk berada pada kadar guna tenaga penuh dan mengurangkan kadar pengangguran negara.

Inisiatif MySTEP Tahun 2023 Tawar Lebih 50,000 Peluang Pekerjaan, Siapa Nak Kerja Boleh Cuba
Image by wayhomestudio on Freepik

TEMPOH PERKHIDMATAN ATAU KONTRAK

IKLAN
  • Minimum satu (1) bulan dan maksimum dua belas (12) bulan; dan
  • Tempoh kuatkuasa kontrak tidak melangkau 31 Disember 2023 (Bagi Sektor Awam)

GAJI ATAU KADAR UPAH

Penetapan kadar upah sebenar yang ditawarkan adalah dibawah bidang kuasa Pegawai Pengawal berdasarkan jenis dan kompleksiti tugas yang bersesuaian dengan kelayakan akademik berasaskan prinsip kadar upah untuk kerja.

Sebagai contoh pemegang Ijazah Sarjana Muda atau setaraf menerima RM2,100 dan Diploma sebanyak RM1,900. Ia juga perlu mengandungi caruman PERKESO dan KWSP.

IKLAN

Inisiatif MySTEP Tahun 2023 Tawar Lebih 50,000 Peluang Pekerjaan, Siapa Nak Kerja Boleh Cuba

Buat anda yang berminat bolehlah cuba membuat permohonan MySTEP menerusi laman sesawang https://mystep.mof.gov.my/form.

Anda juga boleh melakukan permohonan secara terus kepada GLC mengambil bahagian seperti Khazanah, PNB, PETRONAS dan juga KWSP.

Untuk maklumat lanjut boleh ikuti laman sesawang https://mystep.mof.gov.my/info.

Semoga perkongsian ini memberikan manfaat untuk anda. Jangan lupa subscribe YouTube MASKULIN ya.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI