Technology photo created by rawpixel.com - www.freepik.com

Barangan elektronik seperti telefon pintar kini menjadi peranti yang sudah sebati dalam kehidupan kita. Tak dapat nak bayangkan bagaimana kehidupan sekarang tanpa telefon pintar.

Segalanya boleh dilakukan menggunakan peranti ini. Dari laman media sosial, beli-belah, perbankan an seterusnya untuk tujuan keselamatan. Namun hari demi hari ramai tidak sedar bahawa bahan buangan barangan elektronik kini semakin meningkat.

Tahukah anda sebanyak 53.6 juta tan metrik sisa elektronik telah dicatatkan di seluruh dunia bagi tahun 2019. Dan ia dijangka akan terus meningkat sehingga 21 peratus dalam tempoh lima tahun.

Menurut UN Global E-Waste Monitor 2020 hanya 17.4 peratus sisa elektronik yang dikutip dan dikitar semula. Manakala selebihnya menjadi sisa pepejal yang boleh menjejaskan alam sekitar.

IKLAN

Salah satu sisa buangan elektronik yang paling sinonim datangnya dari pelbagai kelengkapan telefon pintar. Antaranya ialah palam dan juga wayar pengecas yang kini dilaporkan menjadi antara penyumbang tertinggi. Di negara kita sendiri terdapat pelbagai usaha dan inisiatif daripada kerajaan dan NGO untuk mengurangkan sisa buangan seperti ini.

Jangan Buang Palam & Wayar Pengecas Telefon Pintar, Anda Boleh Jual Ke Pusat Kitar Semula
Foto hiasan

Mungkin ramai di kalangan anda tidak tahu bahawa palam pengecas dan kabel yang lama kini boleh dijual dan ditukar kepada bentuk wang?

IKLAN

MASKULIN tertarik dengan perkongsian dari Facebook Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan Malaysia (KPKT) yang menyatakan bahawa bahan buangan elektronik itu boleh dikitar semula dan ditukar dengan wang.

Dan badan yang bertanggungjawab menyelaras dan melaksanakan kitar semula tersebut ialah Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam – SWCorp. Berikut merupakan beberapa langkah anda boleh lakukan untuk kitar dan jual sisa buangan elektronik.

IKLAN

1. Jual/berikan kepada pusat kitar semula. Senarai pusat kitar semula yang menerima sampah elektronik anda boleh ditemui melalui direktori Jabatan Alam Sekitar di sini.

Jangan Buang Palam & Wayar Pengecas Telefon Pintar, Anda Boleh Jual Ke Pusat Kitar Semula
Semak lokasi Pusat Pengumpulan dan Kemudahan Perolehan Kembali

2. Jual kepada ERTH (https://erth.app/). ERTH menawarkan servis pengutipan percuma jika anda mempunyai sekurang-kurangnya tiga sampah elektronik. Dan anda akan dibayar! Anda hanya perlu mengisi borang tempahan pengutipan di laman sesawang mereka.

Jangan lupa follow IG MASKULIN ya!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI