Tular sejak beberapa hari lalu mengenai Kereta Mini EV X2 keluaran China yang boleh didapati sekitar harga RM13,800 dengan RM159.98 sebulan.

Kereta ini juga selain menarik perhatian ramai, dia juga dikatakan telah mula di jual di pantai timur. Kereta yang boleh memuatkan dua orang penumpang ini (Driver dan 1 penumpang sahaja) boleh bergerak sejauh 120km.

Malah anda perlu mengecas sehingga 80% tenaga elektrik dalam sekitar 8 jam untuk memandunya. Malah, fizikalnya ala-ala Kereta Mini Cooper juga membuatkan ia kelihatan menarik dengan bayaran yang agak munasabah.

IKLAN

Jangan Tertipu, Kereta Mini EV X2 Tidak Dijual Di Malaysia Seperti Yang Diviralkan!!

Namun menurut Pandulaju.com, mereka telah menyemak dengan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) adakah benar kereta ini p[ernah memohon dan menerima sijil Vehicle Type Approval (VTA) ternyata jawapan yang diberikan oleh pihak JPJ masih belum terima sebarang permohonan dan model ini masih belum diberikan sebarang kelulusan VTA untuk berada atas jalan raya buat masa ini.

IKLAN

IKLAN
Dalam erti kata lain, model ini tidak sah bergerak atas jalan raya dan tidak diberikan perlindungan insurans.

Kami tidak menolak kerana kereta ini mungkin dijual di pasaran Eropah, namun sejauh mana kebenarannya tidak kami ketahui.

Sumber: PanduLaju.com & Paultan.Org

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI