Selaras dengan nasihat oleh Kementerian Kesihatan Malaysia, jika pernah mempunyai sejarah perjalanan ke negara-negara yang dijangkiti, anda perlu menjarakkan diri anda dari mereka yang tinggal serumah dengan anda selama 14 hari, 24 jam.

Terkini bilangan COVID-19 telah mencecah 2,766, 94 kes sedang menerima rawatan di Unit Rawatan Rapi, 60kes memerlukan bantuan alat penafasan, kes yang sedang dirawat 2,186 kes sembuh sebanyak 537 manakala jumlah 43 kematian setakat hari ini (Pada 31 Mac 2020).

“Jarakkan Diri Selama 14 Hari, Jika Ada Sejarah Perjalanan Ke Negara Yang Dijangkit” Datuk Dr Noor Hisham Abdullah

Bagi individu yang telah diarahkan untuk menjalani ‘home/self surveillance’ pastikan anda mematuhi tatacara Perintah Pengawasan dan Pemerhatian di rumah yang telah ditetapkan. Untuk makluman, Perintah Pengawasan dan Pemerhatian di rumah ini merupakan arahan yang termaktub dalam Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342).

IKLAN

Terbaru Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, ada memberi ucapan dan amanat kepada orang ramai, beliau menekankan sekiranya adan baru pulang dari luar negara, anda perlu mengasingkan diri dan sekiranya ada gejala-gejala tersebut, jangan tangguhkan masa pergi segera ke talian yang tersedia dan maklumkan status anda.

“KKM ingin menasihati individu yang mempunyai sejarah perjalanan ke luar negara, anda perlu mengasingkan diri anda daripada bergaul rapat dengan ahli keluarga atau orang yang tinggal serumah dengan anda selama 14 hari, 24 jam sehari.

“Dalam tempoh ini, anda dinasihatkan untuk mengambil langkah-langkah pencegahan seperti amalan kebersihan diri yang baik kerap mencuci tangan dan social distancing (Jarakkan diri sekurang-kurangnya satu meter) dari orang lain.

IKLAN

“Dalam tempoh 14 hari ini, anda juga diminta memantau diri untuk sebarang gejala seperti demam, batuk, selesema, sakit tekak, atau sesak nafas.

“Sekiranya anda mengalami mana-mana gejala tersebut, segeralah membuat panggilan ke fasiliti kesihatan terdekat dan meklumkan status anda kepada petugas kesihatan” Jelas Ketua Pengarah Kesihatan.

IKLAN

Untuk hubungi Virtual Health Advisory di www.moh.gov.my malah mereka turut memberi nasihat bermula jam 8.00 pagi sehingga 5.00 petang.

Anda juga boleh hubungi CPRC Kebangsaan di talian 03-88810200, 03-88810600 dan 03-88810700 atau WhatsApp terus ke +010-9699435 atau +010-8608949.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI