Foto: tyreplus.com

Salah satu perkara yang agak mengecewakan dalam penjagaan kereta ialah kita rasa sudah melakukan servis berkala tetapi muncul masalah lain yang tidak disangka-sangka. Sebagai contoh anda telah melakukan servis dan menukar minyak enjin atau minyak hitam mengikut masa.

Namun dalam keadaan tidak disangka berlaku pula kebocoran minyak hitam yang merupakan satu masalah lain pula. Ia merupakan satu bencana kepada pemilik kereta yang pastinya resah apatah lagi tidak mengetahui di manakah berlakunya kebocoran tersebut.

Tak Sedar Oil Cap Enjin Bocor, Salah Satu Punca Minyak Hitam Boleh Kurang Dengan Cepat
Image by pressfoto on Freepik

Tidak dapat dinafikan pemeriksaan minyak hitam dari semasa ke semasa boleh mengelak berlakunya masalah ini namun ia boleh berlaku terutamanya kereta yang sudah berusia.

Terdapat beberapa kemungkinan di mana kebocoran ini berlaku. MASKULIN tertarik dengan perkongsian dari Zordaq Motorsport yang menyenaraikan beberapa kemungkinan tersebut. Ikutinya di bawah:

ROCKER COVER GASKET

Jenis kebocoran seperti ini kebanyakannya berlaku pada kereta campro. Ini terutamanya bila kereta tersebut sudah mencecah atau melepasi perjalanan 60,000 kilometer. Simptom kebocoran ini boleh diperhatikan dan nampak jika ‘head’ mula ada kesan hitam dari minyak hitam.

IKLAN

OIL SEAL

Oil seal juga boleh menjadi penyebab berlakunya kebocoran. Perkara ini boleh berlaku terutamanya bila menukar timing belt dan pakai oil seal tiruan atau tersilap pasang oil seal. Pada enjin anda terdapat 4 oil seal iaitu oil seal iaitu 2 cam oil seal, 1 crank oil seal dan 1 flywheel oil seal. Kebocoran boleh diperhatikan bila kawasan timing belt dan water pump dibasahi minyak enjin. Flywheel oil seal pula akan bocor di antara kotak gear dan blok enjin.

Tak Sedar Oil Cap Enjin Bocor, Salah Satu Punca Minyak Hitam Boleh Kurang Dengan Cepat
Foto: mechanicbase.com

OIL SUMP

Oil sump atau tangki simpanan minyak hitam terletak di bahagian bawah enjin. Jadi ada kemungkinan juga ada kebocoran di sini. Jika ada masalah ia akan menyebabkan kebocoran pada drain plug atau diantara oil sump dan blok enjin.

IKLAN

OIL CAP ENJIN

Ini di antara kelemahan oil cap enjin. Seal boleh menjadi keras dan minyak hitam keluar di sekitar kawasan penutup minyak enjin. Jadi berlakulah kebocoran yang tidak diingini.

OIL PUMP

Biasanya kalau ada kebocoran ia meninggalkan kesan dia atas lantai kerana dia keluar terlalu sedikit. Jadi untuk tahu sama ada bocor atau tak boleh perhatikan kawasan oil pump dan blok kereta kita. Kalau ada bocor ia akan berminyak di kawasan tersebut.

IKLAN

STICK OIL LEVEL GAUGE

Ini alat yang kita guna untuk perhatikan atau sukat minyak hitam. Kebocoran di kawasan ini boleh berlaku di bahagian pangkal. Mungkin disebabkan seal sudah putus atau sudah kecut akibat usia.

HEAD GASKET

Biasanya minyak keluar area sini jika kereta pernah overheat atau head gasket terbakar atau terputus. Biasanya gasket carbon banyak terjadi kes seperti ini.

Semoga perkongsian ini memberikan manfaat kepada anda. Jangan lupa subscribe YouTube MASKULIN untuk seleksi video menarik seperti di bawah.

Kredit: Zordaq Motorsport

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI