Ducati Diavel 1260 memberi nafas baharu dengan membuat kejutan pada pencinta motor apabila ia membawa versi S pada orang ramai. Ia merupakan generasi kedua dari ducati, pertama pada tahun 2011 dan kini ia kembali lagi dengan 90% bahagian motor adalah baharu dan 10% enjin carry forward atau sama dengan enjin yang lama.

Untuk aksesori tambahan pula, ia didatangkan dengan Ducati Quick Sifter yang akan menukar gear tapa kehilangan kuasa mahu pun pecutan. Malah Lampu Nyaalaan Siang atau Daytime Running Light juga di sediakan.

KUASA YANG DINAMIK

Ducati Diavel 1260 S Memukau Mata Memandang
Diavel-1260-S-MY19-03-Gallery-906×510.

Harga pasaran RM 139,900.00 tidak termasuk insurans. Diavel 1260 S memenggunakan kuasa Testasttretta DVT 1260 dengan pemasangan injap Desmodromic, dan unit V-twin 1,262 cc yang mampu menghasilkan kuasa sebanyak 159 hp pada 9,500 rpm dan 129 Nm tork pada 7,500 rpm, dihantar ke roda belakang menggunakan sistem rantai melalui kotak gear enam kelajuan serta klac jenis slipper.

IKLAN

Ia menawarkan “prestasi sebuah maxi-naked, yang digabungkan bersama ergonomik muscle cruiser. Bagi kedudukan menunggag pula, ia lebih menegak kerana peletak kaki ditarik ke belakang sedikit berbanding kedudukan pada XDiavel. Tinggi tempat duduk boleh dianggap rendah iaitu 780 mm, manakala beratnya pula adalah 244 kg, dan yang menariknya ia menggunakan tayar belakang selebar 240 mm (rim berdiameter 17 inci dan 8.0 inci lebar).

Mod penunggangannya cukup menakjubkan, terutamanya mod ‘Sport’, yang mana telah membuatkan motosikal ini terasa seperti sebuah motosikal lumba sejati. Anda ada pilihan tiga mod iaitu Sport, Touring, dan Urban. Ia disertakan sekali dengan pelbagai bantuan seperti ABS, Kawalan Cengkaman, Ducati Wheelie Control, Cornering ABS, Ducati Power Launch sebuah sistem hands-free yang mengoperasikan penghidup enjin tanpa kunci dan menyambungkan melalui sebuah aplikasi khas.

IKLAN

LEBIH BERGAYA DAN SEXY

Ducati Diavel 1260 S Memukau Mata Memandang
Diavel-1260-S-MY19-06-Gallery-1920×1080.

IKLAN

Diavel 1260 S ini masih mengekalkan fungsi-fungsi lama tetapi bentuk yang baharu lebih bergaya dan mengambarkan kejantanan buat si penunggang. Dengan bahu yang luas dan lebar membuatkan si penunggang merasakan sexy. Malah sit atau tempat duduknya dengan jarak roda lebih panjang memberikan perbezaan yang ketara terutamanya pada selekoh yang Panjang. Ia juga lebih stabil ketika membelok kerana keadaan tayar yang lebar dan luas.

Walaupun ia agak berat berbanding dengan motosikal yang lain, tetapi oleh kerana ia rendah dan mudah dipandu, ia tiada masalah. Pelana pada motosikal Diavel yang baharu ini lebih tinggi sedikit berbanding dengan design lama membolehkan si penuggang ke hadapan dan ke belakang sidikit. Malah bentuk nya juga lebih panjang dan langsing dengan roda belakang 240mm.

Malah enjinnya juga di bawa ke belakang sedikit, jadi dia tidak berat di bahagian depan dan akan stabilkan atau centre gravity yang lebih baik. Bukan itu sahaja, malah jika dahulu motor ini mempunyai fungsi split radiator, tetapi kini ia bercantum menjadai satu.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI