Dapat kerja, sambung belajar di luar negara atau keluar daerah berbulan lamanya. Bagaimanakah cara tinggalkan kereta dalam tempoh lama tanpa membiarkan ia rosak begitu sahaja? Sering kali kita dengar bahawa kenderaan yang ditinggalkan dalam tempoh lama akan mengalami masalah seperti sukar menghidupkan enjin, brek kurang mencengkam dan peralatan elektronik yang tidak berfungsi. Bagi mengelakkan daripada perkara sebegini berlaku, beberapa perkara perlu anda pastikan sebelum meninggalkannya.

 

TUKAR MINYAK ENJIN

Tukar minyak enjin dan penapis minyak terlebih dahulu kerana dikhuatiri minyak enjin lama akan meninggalkan mendapan kotor di bahagian dalam enjin. Lebih baik sekiranya menukar minyak enjin yang berprestasi tinggi kerana ia terjamin mampu menjaga bahagian dalaman enjin.

Bila Tinggalkan Kereta Terlalu Lama, ini 5 Perkara Perlu Anda Buat

ISI MINYAK PENUH

Kondensasi adalah perkara yang sering berlaku pada kenderaan yang ditinggalkan dalam tempoh lama. Ia boleh menyebabkan tangki minyak berkarat dan dengan mengisi minyak penuh, proses kondensasi dapat dielakkan kerana ruang tangki yang penuh menghalang daripada ia berlaku.

IKLAN

 

LEPASKAN BREK TANGAN

Brek tangan yang digunakan dalam tempoh lama akan menyebabkan pad brek tersekat pada brek cakera.  Alternatif lain yang boleh digunakan adalah dengan meletakan pada gear satu bagi mengelakkan kenderaan bergerak.

 Bila Tinggalkan Kereta Terlalu Lama, ini 5 Perkara Perlu Anda Buat

IKLAN

TINGGIKAN KENDERAAN

Kenderaan yang dibiarkan tanpa bergerak akan menyebabkan tayar terbeban di bahagian bawah lantas menyebabkan tayar itu keras dan leper di bahagian tersebut. ‘Jack’ kenderaan tersebut agar tayar tidak bersentuhan dengan lantai.

 

IKLAN

CABUT BATERI

Bagi mengelakkan bateri kenderaan kehabisan kuasa, isi penuh air bateri dan cabutkan bateri tersebut daripada kenderaan. Simpankan di tempat yang kering dan jauhkan dari matahari. Bateri yang dibiarkan lama pada kenderaan akan menyebabkan ia kehabisan kuasa lebih cepat kerana ia tidak dicas sebagaimana ketika enjin dihidupkan.

Bila Tinggalkan Kereta Terlalu Lama, ini 5 Perkara Perlu Anda Buat

BALUT KENDERAAN

Cuci terlebih dahulu sebelum membalut dengan pembalut kenderaan agar dapat mengelakkan kerosakan cat.  Untuk prestasi yang terbaik, kilatkan (polish) terlebih dahulu agar kualiti cat kekal terjaga buat tempoh yang lama.

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI