Tidak dinafikan populariti kereta untuk segmen SUV kini memang sangat tinggi. Lihat sahajalah di atas jalan raya di mana-mana pun pasti akan ada SUV pelbagai jenama automotif dipandu dengan penuh bergaya.

Bagi segmen kereta mewah pula, ia juga tidak ketinggal. Bermula dengan Porsche yang kemudian diikuti dengan Maserati, Lamborghini, Aston Martin serta Ferrari masing-masing turut serta memperkenalkan model dalam kategori ini.

Kini pada era baharu pertembungan super-SUV jenama Lotus juga mahu tampil dengan pengenalan model mereka tersendiri.

Lotus Eletre Hyper-SUV Elektrik Mewah Pertama Di Dunia, Rekaannya Memang Memukau!

Lebih menarik, ia bukan sahaja SUV pertama mereka malah dia juga merupakan Hyper-SUV pertama dari Lotus. Model ini dikenali dengan nama Lotus Electre telah diperkenalkan buat pertama kalinya di negara kita kira-kira dua bulan yang lalu.

SUV berprestasi tinggi baharu Lotus tersedia dalam tiga varian: Eletre, Eletre S dan Eletre R – dengan pilihan dua rangkaian kuasa.

Lotus Eletre dikuasakan sepenuhnya oleh motor elektrik yang membolehkan kereta ini bergerak dengan tenaga bateri.

IKLAN

Lotus Eletre Hyper-SUV Elektrik Mewah Pertama Di Dunia, Rekaannya Memang Memukau!

Ia adalah kereta bebas emisi, menjadikannya mesra alam dan memenuhi keperluan pasaran yang semakin meningkat untuk kenderaan bersih dan mampan. Keupayaan bateri yang tinggi membolehkan kereta ini melalui jarak yang signifikan sebelum perlu dicas semula.

Eletre dan Eletre S kedua-duanya menampilkan unit satu kelajuan 603hp (450kw) yang menghasilkan tork 710Nm yang memacu kenderaan dari 0-100km/j dalam 4.5 saat dengan jarak maksimum 600km pada cas penuh.

Sementara itu, Eletre R unggulan dilengkapi dengan setup dwi-kelajuan 905hp (675kw) dengan 985Nm, dengan keupayaan untuk meledingkan sehingga 0-100km dalam masa kurang 3 saat – hanya setengah saat lebih perlahan daripada MC20 dua tempat duduk Maserati dan menjadikannya SUV elektrik dwi-motor terpantas di dunia hari ini.

Lotus Eletre Hyper-SUV Elektrik Mewah Pertama Di Dunia, Rekaannya Memang Memukau!

IKLAN

Pacuan semua roda juga menawarkan jarak 489km yang lebih baik, dan seni bina 800V yang terkemuka dalam industri membolehkan pengecasan pantas yang meningkatkan bateri 112kWj dalam ketiga-tiga varian daripada 10 peratus hingga 80 peratus dalam masa 20 minit sahaja pengecas pantas.

Hyper-SUV ini dikatakan sebagai kenderaan Lotus paling canggih pernah dihasilkan. Dari segi erodinamik ia nampaknya tersepit dari Evija – kereta besar elektrik semua Lotus dan kereta paling berkuasa untuk memasuki pengeluaran siri dengan 1973hp dan 1,704Nm.

Lotus Eletre Hyper-SUV Elektrik Mewah Pertama Di Dunia, Rekaannya Memang Memukau!

Lotus Eletre turut menampilkan LIDAR iaitu teknologi pengesanan cahaya dan kaedah penderiaan jarak jauh pertama di dunia untuk autonomi Tahap Empat; sistem kamera, penderia dan radar canggihnya yang menyediakan liputan 360 darjah.

IKLAN

Keselesaan merupakan antara kunci kepada apa yang ditawarkan oleh Lotus Eletre. Disebabkan itulah kita dapat saksikan ia dilengkapi dengan tempat duduk hadapan boleh laras elektrik 12 hala, kawalan iklim automatik empat zon, sambungan Apple CarPlay/Android Auto, pengecasan telefon wayarles dan banyak lagi.

Lotus Eletre Hyper-SUV Elektrik Mewah Pertama Di Dunia, Rekaannya Memang Memukau!

Selain itu ia juga dikonfigurasikan sebagai empat atau lima tempat duduk, bergantung pada keperluan dan ia akan berasa tidak kurang luas terima kasih kepada bumbung panoramik yang luas di atas kepala.

Jangan lupa follow TikTok MASKULIN untuk saksikan video menarik seperti di bawah!

@maskulinmy Tahukah anda apakah kereta terpantas di dunia untuk sepanjang tahun 2023 setakat ini? Jom ikuti #MaskulinTop10 kereta terpantas di dunia! #maskulin #rodapanas #fastcar #supercar #top10 ♬ Powerful songs like action movie music

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI