JENSEN HUANG-MASKULIN-1
Foto: REUTERS/Ann Wang

Memetik laporan terbaru CNN menyatakan syarikat NVIDIA kini bergelar sebagai syarikat paling bernilai di dunia. Ia sekali gus mengatasi Microsoft dan mengambil alih ‘takhta’ tersebut. Perkembangan ini secara tidak langsung turut mencerminkan kejayaan yang diketuai oleh CEO-nya, Jensen Huang.

Dalam laporan terbaru dari CNN mengatakan nilai permodalan pasaran NVIDIA ditutup pada kira-kira USD3.34 trilion pada hari Selasa, melepasi nilai USD3.32 trilion oleh Microsoft. Manakala, Apple pula syarikat ketiga paling bernilai dengan modal pasaran USD3.27 trilion.

Kejayaan terbaru yang diterajui Jensen Huang muncul ketika syarikat teknologi paling terkemuka di Wall Street ini berjuang untuk mendapatkan tempat teratas yang diidamkan. Siapakah figura yang bernama Jensen Huang ini?

Jensen Huang, Wajah Di Sebalik Kejayaan NVIDIA Bergelar Syarikat Paling Bernilai Di Dunia
Foto: Justin Sullivan/Getty Images

Sekali imbas, apabila melihat kelibat Jensen dia cukup berbeza tampil dengan memakai jaket kulit yang kini ikonik dan baju polo kasual. Dia mampu menerangkan produk-produk yang sangat kompleks dengan cara yang cukup bersahaja dan mudah difahami.

Jensen, yang nama pertamanya sebenarnya adalah Jen-Hsun, dilahirkan di Tainan, Taiwan pada tahun 1963 dan tahun-tahun awal kehidupannya ditandai dengan perpindahan. Menariknya, Taiwan hari ini adalah negara terkemuka di dunia dalam pembuatan semikonduktor maju. Malah, TSMC telah menghasilkan cip NVIDIA yang paling canggih selama bertahun-tahun.

LATAR BELAKANG KELUARGA

Ketika berusia lima tahun, keluarganya berpindah ke Thailand, namun mereka tidak lama. Selepas bapanya terlibat dalam program latihan pekerja di Amerika Syarikat dengan pengeluar penghawa dingin Carrier, dia berjanji untuk menghantar anak-anaknya ke Amerika.

Untuk mempersiapkan anak-anaknya untuk masa depan di seberang dunia, ibunya, yang tidak memahami bahasa Inggeris ketika itu, mula mengajar mereka.

Dia memilih sepuluh perkataan dari kamus setiap hari, dan Jensen serta abangnya akan belajar dan mengulanginya.

Adik-beradik Huang akhirnya dihantar ke Oneida, Kentucky untuk menghadiri sekolah rendah dan tinggal bersama saudara mara di Amerika Syarikat.

PENDIDIKAN

Selepas amat sekolah menengah, Jensen melanjutkan pelajaran di Oregon State University (OSU), di mana dia memperoleh ijazah sarjana muda dalam bidang kejuruteraan.

Walaupun masa di OSU membina asas pengetahuan yang diperlukan untuk berjaya dalam industri, di sini juga dia bertemu bakal isterinya Lori, yang merupakan rakan makmal dalam kelas kejuruteraan elektrik.

IKLAN
Jensen Huang, Wajah Di Sebalik Kejayaan NVIDIA Bergelar Syarikat Paling Bernilai Di Dunia
Foto: NVIDIA

Selepas tamat pengajian dari OSU pada tahun 1984, Huang memasuki dunia pekerjaan dan memperoleh pengalaman di syarikat seperti AMD dan LSI Logic.

Tidak cukup dengan itu dia turut belajar secara sambilan dan memperoleh ijazah sarjana dalam bidang kejuruteraan elektrik dari Stanford pada tahun 1992, setahun sebelum mengasaskan NVIDIA.

Sebelum meneruskan ke Stanford dan pengasasannya NVIDIA, Jensen bekerja di AMD dan LSI Logic. Tempohnya berada di AMD cukup singkat iaitu kira-kira setahun lebih. Tatapi di sinilah bermulanya bagaimana dia membina asas untuk kejayaan masa depannya dalam industri.

Ketika di AMD, dia bekerja dalam reka bentuk mikroprosesor, peranti elektronik kecil yang menjalankan fungsi unit pemprosesan pusat komputer pada satu litar bersepadu.

Ironinya, NVIDIA dan AMD kini bersaing dalam kedua-dua Pemproses Grafik dan Pemproses Pusat yang dioptimumkan untuk pusat data. Selepas AMD, dia berhijrah ke LSI Logic (kini dimiliki oleh Broadcom).

PENUBUHAN NVIDIA

NVIDIA diasaskan pada tahun 1993 olehnya bersama Chris Malachowsky dan Curtis Priem. Jensen bertemu dengan dua pengasas yang lain, yang bersama-sama membawa pengalaman dari Sun Microsystems dan IBM, bertemu dengan Huang di Denny’s di luar San Jose. Ketika makan makanan di kedai itu mengasaskan NVIDIA dengan modal permulaan sebanyak USD40,000.

Jensen Huang, Wajah Di Sebalik Kejayaan NVIDIA Bergelar Syarikat Paling Bernilai Di Dunia
Di meja makan Denny’s inilah syarikat NVIDIA diasaskan!

NVIDIA diasaskan ketika industri PC baru sahaja mula mendapat momentum, dan industri baru mula memahami kesan yang akan dibawa oleh Unit Pemprosesan Pusat (CPU).

IKLAN

Pasukan pengasas NVIDIA yakin bahawa CPU tidak akan menjadi penyelesaian untuk semua masalah pengkomputeran dan membayangkan masa depan pengkomputeran yang dipercepatkan.

Pada asasnya, NVIDIA diasaskan semasa semua mata dan modal usaha tertumpu pada CPU, tanpa aplikasi di pasaran, dan dengan keperluan besar untuk perbelanjaan R&D.

Jensen Huang, Wajah Di Sebalik Kejayaan NVIDIA Bergelar Syarikat Paling Bernilai Di Dunia

Mahu membina produk yang melengkapkan CPU, di mana aplikasi nombor satu akan menjadi permainan video 3D, nampaknya cara yang pasti untuk gagal.

Jensen Huang telah menerangkan pengasasannya NVIDIA sebagai syarikat dengan “cabaran pasaran, cabaran teknologi, dan cabaran ekosistem dengan kira-kira 0% peluang kejayaan,” sambil menambah bahawa dia tidak akan membiayai NVIDIA pada masa awalnya.

BACA: Kisah Jamie Siminoff & Ciptaan Loceng Pintu, ‘Ring’ – Dari Garaj Hingga Bernilai USD1 Bilion

IKLAN

CIRI KEPIMPINAN

Jensen Huang telah berkhidmat sebagai CEO NVIDIA sejak mengasaskan syarikat itu pada tahun 1993. Sepanjang tempoh tersebut, NVIDIA telah berkembang menjadi syarikat bernilai trilion dolar. Salah satu kepastian sepanjang masa ini adalah kepimpinannya.

Daripada bekerja dengan orang yang cuba menangkap bahagian pasaran dengan mengurangkan harga atau membuat penambahbaikan kecil pada teknologi yang telah ditubuhkan, Huang mahu mengambil orang yang ingin membina sesuatu yang canggih.

Jensen Huang, Wajah Di Sebalik Kejayaan NVIDIA Bergelar Syarikat Paling Bernilai Di Dunia
Foto: AFP

Matlamatnya dari awal adalah untuk mewujudkan persekitaran di mana orang ingin datang dan melakukan kerja seumur hidup mereka, dan ia adalah sesuatu yang berjaya dilakukan dengan cemerlang di NVIDIA.

Menurut Jensen, perkara paling penting adalah kebolehan untuk memilih. NVIDIA memilih untuk melakukan perkara yang sangat sukar untuk dilakukan kerana beberapa sebab.

Salah satu aspek yang paling menarik ialah ia menyingkirkan banyak persaingan, sambil juga menjadi sesuatu yang sering kali sangat memberi inspirasi untuk bekerja. Satu lagi perkara utama tentang memilih perkara yang sangat sukar adalah menarik yang terbaik dari yang terbaik.

Dengan melakukan perkara yang belum pernah dilakukan sebelum ini, dan memberi orang berbakat peluang dan kesabaran untuk melakukan apa yang mereka lakukan dengan baik, Huang menyatakan hasilnya: orang hebat pergi melakukan perkara hebat.

Jangan lupa subscribe atau follow YouTube dan TikTok MASKULIN untuk seleksi video menarik seperti di bawah.

Sumber: CNN, Quatr, NVIDIA

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI