Buah pinggang sangat berkait dengan apa yang anda makan dan minum, oleh itu kalau anda ingin menyahtoksik buah pinggang, anda perlu bermula dengan diet dan pemakanan terlebih dahulu. Berikut adalah beberapa perkara yang anda perlu ambil berat:

1. Banyakkan Minum Air Masak

Salah satu perkara yang paling penting dalam detox buah pinggang adalah bermula dengan pengambilan air bersih, dengan kuantiti yang banyak. Dengan pengambilan 10-12 gelas air masak setiap hari boleh menapis toksin yang terkumpul di dalam badan anda.

Satu petanda yang badan anda bebas toksin adalah apabila air kencing anda tidak terlalu kuning dan tidak berbau. Apabila air kencing anda berwarna kuning yang sangat terang, ini bermaksud ianya terlalu pekat. Air kencing yang berwarna kuning pudar menunjukkan bahawa sistem penapisan badan anda dalam keadaan yang bersih.

Minuman seperti kola dan kopi tidak boleh dijadikan gantian kepada air masak.

Namun, terdapat juga beberapa jenis teh dan jus yang boleh membantu anda detox buah pinggang. Tetapi, dari sudut medikal, minuman tersebut bukanlah 100% air bersih, yang disepakati boleh membantu buah pinggang.

Tidak dinafikan bahawa teh dan jus tersebut mengandungi vitamin dan garam mineral, namun perlu diingat bahawa ianya juga mengandungi kandungan bahan tambahan yang lain – secara tidak langsung buah pinggang perlu tapisnya.

Jom Detoks Demi Buah Pinggang Anda!

2. Kerapkan Makan Buah

Buah-buahan dan sayur-sayuran yang tinggi kandungan potasium boleh membantu membersihkan buah pinggang. Buah-buahan sitrus seperti anggur, limau, pisang, kiwi, aprikot dan lemon mengandungi kadar potasium yang tinggi. Selain itu, susu juga boleh membekalkan anda dengan potasium yang banyak.

Kalau boleh, amalkan makan buah-buahan yang dinyatakan di atas untuk mengawal tahap elektorlit di dalam darah – membolehkan buah pinggang berfungsi dengan baik.

IKLAN

Satu gelas jus anggur setiap pagi ataupun petang didapati boleh mengurangkan kadar penghasilan asid urik yang berlebihan (hasil penapisan buah pinggang).

Pada masa yang sama, anda juga perlu seimbangkan pengambilan potasium itu – jangan berlebih-lebihan pula. Pengambilan potasium yang berlebihan boleh memudaratkan badan anda pula – dikenali sebagai hyperkalemia yang boleh meragut nyawa. Dan bagi orang yang mengalami kegagalan buah pinggang tidak boleh mengambil potasium yang banyak.

Bagi orang yang sihat pula, dibenarkan untuk mengambil potasium sebanyak 4.7 gram setiap hari.

Jom Detoks Demi Buah Pinggang Anda!

3. Buah Beri

Buah beri jarang didapati di Malaysia, namun untuk pengetahuan para pembaca buah ini sangat berkesan untuk mencuci buah pinggang. Cranberry mengandungi nutrisi yang dikenali sebagai quinine yang mana boleh menukarkan dirinya kepada asid hippuric dalam beberapa proses di dalam hati.

Asid hippuric ini boleh membuang penghasilan berlebihan urea dan asid urik di dalam buah pinggang. Satu cawan cranberry setiap hari sudah memadai untuk mencuci buah pinggang anda.

IKLAN

Kajian sains juga membuktikan bahawa cranberry boleh merawat dan mencegah jangkitan pada saluran kencing – kerana sifatnya anti bakteria.

4. Amalkan Air Barli

Barli merupakan salah satu bijirin yang terbaik untuk mencuci dan menghalang kerosakan yang berlaku pada buah pinggang kerana kencing manis. Namun, anda perlu tahu bahawa barli ini bukanlah satu rawatan, tetapi sebagai satu alternatif tambahan untuk mengekalkan buah pinggang berfungsi dengan baik.

Salah satu cara pengambilan beras barli adalah dengan membuat air barli. Anda boleh merebus beras barli dan minumnya. Ataupun anda boleh merendam semalaman beras barli tersebut, dan minum pada sebelah paginya.

Ini boleh mencuci toksin yang tedapat di dalam buah pinggang. Kajian juga membuktikan bahawa pengamalan air barli boleh membantu anda mengawal tahap kreatinin, ataupun bagi orang yang mempunyai kencing manis, ia boleh mengurangkannya.

5. Jauhi Kafein dan Coklat

Walaupun saintis masih sahkan perkara ini, tetapi ada kemungkinan bahawa kafein dan coklat boleh membebankan buah pinggang, terutama makanan yang diproses. Namun, perlu diingat banyak kafein dan coklat pun ada peranan kepada kesihatan kita.

IKLAN

Oleh itu, senang cerita kalau anda tidak mahu bebankan buah pinggang, anda boleh mengurangkan pengambilan kafein (kopi dan teh) dan coklat.

6. Kurangkan Protein

Makanan yang diyakini boleh memudaratkan buah pinggang adalah makanan yang tinggi kadar proteinnya. Tapi kenapa?

Makanan boleh memudaratkan anda kerana pencernaan dan metabolismanya menghasilkan bahan buangan yang paling banyak. Bahan ini dikenali sebagai kreatinin – oleh sebab itu bahan ini menjadi kayu ukur dalam penyakit buah pinggang.

Jika kadar kreatinin ini banyak di dalam buah pinggang, ini bermaksud terdapat masalah pada penapisan dan fungsi buah pinggang. Untuk mengurangkan penghasilan kreatinin, anda perlu kurangkan pengambilan protein.

Bagi orang dewasa yang mempunyai masalah buah pinggang seperti kegagalan buah pinggang kronik, disarankan untuk menghadkan pengambilan protein kepada 0.8 gram setiap kg berat badan setiap hari – ini bersumberkan daripada KDOQI (National Kidney Foundation Kidney Disease Outcomes Quality Initiative).

Ini membawa maksud jika seseorang dewasa dengan berat badan 60kg, hanya 48gram protein sahaja yang dibenarkan untuk diambil setiap hari.

Dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu sebelum menukarkan diet pemakanan anda. Protein merupakan satu sumber nutrisi yang sangat penting kepada badan, dan tidak elok ditinggalkan tanpa sebab yang memaksa berbuat demikian.

SUMBER : PANDUAN SAYA

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI