Buying car photo created by prostooleh - www.freepik.com

Ini sudah jadi semacam perkara biasa.

MASKULIN yakin anda sendiri pun mesti pernah dengar akan istilah ‘sambung bayar’, bukan? Ini terutamanya melibatkan kereta. Malah perkara dan amalan ini sebenarnya satu amalan yang telah lama bertapak di negara kita.

Kebiasaannya aktiviti sambung bayar ini dilakukan di antara ahli keluarga atau kenalan dengan prinsip percaya. Tapi hakikatnya telah banyak kes berlaku di mana bila pembeli mula liat membayar maka terjadilah satu isu yang akan menyusahkan si penjual.

Konsep sambung bayar ini berlaku apabila tuan punya kereta merasakan dia susah tidak mampu untuk membuat bayaran bulanan dan si pembeli pula mahu cari jalan singkat untuk memiliki kereta.

Jual Kereta Secara ‘Sambung Bayar’ Boleh Didenda & Hukum Penjara, Masih Ramai Tak Peka Sebenarnya!
Car seller photo created by standret – www.freepik.com

Dan kini dilaporkan terdapat ejen-ejen yang membantu orang yang ingin menjual kereta secara sambung bayar. Maka terjadilah urusan jual beli yang telah menyalahi undang-undang.

Perkara ini pernah dikongsikan oleh laman Facebook Cyber Crime Alert Royal Malaysia Police. Berikut merupakan perkongsian daripada mereka:

Anda pembeli kereta sambung bayar? Atau anda nak jual kereta untuk sambung bayar?

IKLAN

Dah tahu ke tentang Akta Sewa Beli 1967?

Jangan cakap lepas ni Polis tak bagi info bahawa jual beli kereta sambung bayar adalah SALAH !

Secara ringkas dan mudah untuk diterangkan…

Eric beli kereta dan buat pinjaman daripada Bank dengan perjanjian 9 tahun bayaran ansuran. Apabila loan diluluskan, PEMILIK sebenar kenderaan tersebut adalah pihak Bank. Eric pula adalah PENYEWA. Hak milik akan bertukar selepas Eric selesai membayar pinjaman kepada pihak Bank.

IKLAN

So, selagi Eric tak bayar habis, kereta tu bukan kereta Eric dan mana boleh Eric jual kereta milik Bank kepada orang lain. Dah la jual, tak beritahu pada owner (Bank).

Walaupun Eric ada buat surat perjanjian dengan pihak ketiga? Ya, tetap salah you all..

Adalah menjadi kesalahan di bawah:

a) Seksyen 38
Sesiapa yang menjual barang-barang yang dibeli secara perjanjian sewa beli tanpa kebenaran daripada pemunya adalah melakukan kesalahan di bawah Akta ini dan jika didapati bersalah boleh dihukum dengan denda tidak melebihi RM10000 atau dipenjarakan tidak melebihi 3 tahun atau kedua-duanya sekali.

IKLAN

b) Seksyen 46
Sesiapa yang melanggar peruntukan-peruntukan di bawah Akta ini dan jika didapati bersalah boleh dihukum dengan denda tidak melebihi RM3000 atau dipenjarakan tidak melebihi 6 bulan atau kedua-duanya sekali.

Akta ni bukan buat untuk menyusahkan rakyat. Ini adalah untuk melindungi dan mengatasi masalah serta risiko yang bakal dihadapi penjual/pembeli kereta sambung bayar.

Menurut mereka lagi orang awam juga boleh merujuk booklet daripada Jabatan Bantuan Guaman di sini.

Dan kes seperti ini adalah di bawah bidang kuasa KPDNKK. Salah satu senario di mana kes di siasat oleh agensi lain selain PDRM.

https://www.youtube.com/watch?v=6b3SbbzmxxE&t=15s

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI